Задържаните в началото на август Мехмед А., Християн И. и Мирослав И. се сдобиха с окончателни присъди, след като направиха пълни самопризнания, че са опитали да прекарат през Дунав мост трима иракчани. Така те си стиснаха ръцете с прокуратурата за своите наказания. Оказва се обаче, че след като им бъде приспаднато времето на задържане в ареста, те почти напълно са си излежали предварително присъдите.
Мехмед, който е съден 12 пъти и ролята му в каналджийската схема се смята за ключова, получи половин година затвор, както и 1000 лева глоба. Другите двама се споразумяха с прокуратурата на по 5 месеца затвор и също трябва да платят по 1000 лева глоба. А съдът сметна, че наказанията са справедливи и ги одобри.
Тримата неведнъж настояваха пред съда, че са невинни и оспорваха задържането си в ареста като неправилно и незаконно. Според адвокатите им станало случайно, че те превозвали няколко бежанци. Причината - мислели ги за клиенти на нелегалната транспортна дейност, с която се били захванали. Защитата им обърна внимание и че те са проявили глупост, като дори в интернет са пуснали обява, че извършват нерегламентирани международни превозвачески услуги. Посочено бе и че престоят им в ареста е безпредметен и само може да ги смаже. 
Съдът обаче така и не ги пусна в по-лека мярка за неотклонение и сподели доводите на прокуратурата. А според обвинението схемата за нелегален трафик на иракчаните била стройна. Тримата нелегални имигранти пристигнали в България на 17 юли с полет от Кипър. Дни наред те били качвани в различни автомобили, местени в различни села и градове в страната и настанявани в различни хотели и домове. Впоследствие били натоварени в микробус „Мерцедес Вито“, собственост на Християн, а след тях с друг автомобил се движил Мехмед. В 4.10 през нощта на 3 август те пристигнали на Дунав мост, като бусът бил каран от Мирослав. Той дал личната карта на съпругата на Мехмед и с нейните документи опитал да прекара през границата нелегалната имигрантка от Ирак. На бежанците били подсигурявани документи за самоличност на хора, с които имат визуална прилика.