Баскетболистките на Истанбулския университет си свършиха работата с победа от 97:82 срещу „Люлео“ в последния мач от груповата фаза на турнира „Еврокъп“, но отборът на „Дунав 8806“ не успя да се възползва от техния успех. Както вече всички знаят, русенският отбор загуби с 60:67 като гост на „Енергия“ /Иваново/ и напусна надпреварата.
„Играем срещу българския шампион, но нашето първенство е по-силно, така че очаквам победа“, започна руският коментатор преди прякото излъчване на двубоя.
Ние пък се надявахме наивничко, че понеже „Енергия“ е на 8-о място в тяхната Премиер лига от общо 10 тима, ще съумеем да стигнем до победата. 
Аргументът на руснака се оказа солиден - отборът му постигна първия си успех в групата при общо 6 изиграни мача! И за лош наш късмет го направи точно срещу българския шампион.
Ако проследим в детайли развоя на срещата, в никакъв случай не може да се каже, че „Дунав 8806“ бе по-слабият отбор. Просто енергията на „Енергия“ се оказа по-силна в последните 12 минути. Суровички и праволинейни като техника, руските баскетболистки компенсираха във финалния период с очевидно по-значителна физическа мощ, корав характер и фронтова психика.
Някои от нашите изневериха. Да вземем една Цветомира Шаренкапова, която вкара веднъж при 9 опита за 2 точки... Сбърка и при няколко ключови подавания. Мис Баскет прибави една борба и една тройка, но завърши с отрицателен коефициент - минус 3.
Капитанката Зорница Костова реализира 2 точки, а коефициентът й бе 3. Зори бе необичайно нервна, разпалена, напрегната и това си личеше най-добре по жестовете й по време на техническите паузи. 
Кочева - още един човек, от когото се очаква да стреля от фланговете, завърши с 0 точки! А почна като титулярка. 
Радостина Димитрова наниза 3 тройка от 6 шута, а сполуката й за 2 точки бе 1 от 7. Проблемът при нея бе, че падна много зле, контузи лошо кръста си и няколко минути не можа да се изправи на крака. Поздравления, че стисна зъби и се върна в игрището!
От Крачолова, Илиева и Коева така и не можеше да се очаква нещо. Дълбоките резерви записаха символично игрово време, но поне обиколиха Европа като част от последното континентално турне. Това туристическо за тях пътуване със сигурност ще им остане добър спомен.
Да се ненадяваш, но този път равновесието в мача се поддържаше от Дженифър Брандън и Биляна Степанович! Двете дадоха сериозен отпор под кошовете на здравите рускини. Приключиха съответно с 12 и 9 борби. Брандън направи обичайните си пропуски от чисти позиции /6 от 14/, но бе изненадващо точна при наказателните удари - 4 от 4! 
Биляна даде стабилни показатели - 5 от 7 за 2 точки, 6 от 7 фаула.
Да не си кривим душата - „Дунав 8806“ бе много близко до следващата фаза на турнира. Не достигна малко, но всъщност колко ли ще е това малко? На този въпрос могат да отговорят само специалистите. Ние можем само да съжаляваме, че няма да сме свидетели на поне още един европейски кръг. А и хората, които управляват този спорт, наистина се нуждаят вече от сериозен и разтърсващ разговор за неговото бъдеще. Казваме го за пореден път.
Иначе „Дунав 8806“ ще играе днес от 18 часа безпроблемен домакински мач срещу „Септември“ /София/. Победата е вързана в кърпа, защото класите са несравними. Друго си е в Европа, където осмият в руското първенство може да препъне българския шампион. Но онзи руснак го каза - първенството ни е по-силно!  
Тяхното! Нашето е сложна и вече доста драматична история.
„Енергия“: Медведева 16, Григориева 4, Фьодорова 14, Марченкова 15, Сазонова 8 /Жужгова 8, Хамъндс 2, Соколюк/.
„Дунав 8806“: Костова 2, Димитрова 11, Степанович 16, Брандън 16, Кочева /Брукс 9, Шаренкапова 6, Крачолова, Илиева, Коева/.