Видяхте ли видеото, в което бебе гледа „Междузвездни войни: Силата се пробужда“? Ако не, потърсете го във vbox7. По-силна и въздействаща реклама за филма, който се очаква да стане зрителският и касов фаворит на годината, няма. Въпреки че създателите от „Дисни“ вложиха милиони в подгряването на публиката до световната премиера вчера в 00:01 ч българско време. Самият факт, че въпреки полунощния час всички билети за нея в Синема Сити в Русе бяха продадени, е достатъчно красноречив за нетърпението на феновете да видят завръщането на една легенда.
А тя се завърна емоционално за връстниците й и впечатляващо за младото поколение. Дотук и критика, и публика дават само положителни отзиви за Епизод VII - „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. Режисьорът Джей Джей Абрамс („Стар трек“), който заедно с Джордж Лукас (бащата на „Междузвездни войни“) и Лорънс Каздън („Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“) е и сценарист, връща напълно осезаемо спомена от всички части на сагата с тази разлика, че любимите герои са поостарели, а новите са непознати. Филмът започва с онзи емблематичен шрифт, потъващ в космоса, пак има лазерни мечове, фантастични създания и симпатични дроиди, бластери, клонирани армии, пустини планети и, разбира се, музиката, която не се забравя. Но действието се развива 30 години след събитията в „Завръщането на джедаите“ - унищожаването на Звездата на смъртта и отворения финал за изхода от битката между Бунтовниците и Имперските сили. 
Хан Соло (Харисън Форд) и Чубака (Питър Мейхю) отново са зад руля на „Хилядолетният сокол“, посивелият вече Люк Скайуокър(Марк Хамил) е в джедайско уединение на края на Вселената, принцеса Леа (Кари Фишър) е генерал и все още военната кралица на Съпротивата. Тъмната страна се възражда под формата на Първия ред, с намерение да установи още по-откровен фашистки режим. Новият Тъмен лорд (Адам Драйвър) е жесток, злобен и капризен и за разлика от стария Вейдър има сприхави изблици на раздразнение със светлинния си меч. Срещу тях са новите бойци на Доброто, сред които находчивата космическа вехтошарка Рей (Дейзи Ридли), която оцелява на отдалечената планета Джаку, бившият щурмовак Фин (Джон Бойега), който е обзет от угризения на съвестта, минава на страната на Доброто и търси изкупление чрез предателството на своите зли господари.
„Силата се пробужда“ е екшън, но повече е приказка, донякъде мелодраматична и сантиментална, при всички положения забавна и вълнуваща. И дава ясна заявка за това, което намеква Лукас при продажбата на правата за сагата на „Дисни“: „Междузвездни войни“ могат да се снимат още сто години“. А президентът на „Уолт Дисни“ Робърт Айгър побърза да зарадва милионите фенове, като каза, че „Силата се пробужда“ е само началото на нова ера за поредицата. „През 2016-а ще пуснем по кината първия самостоятелен филм, а през 2017-а той ще бъде последван от „Междузвездни войни: Епизод 8“. Ще сложим край на тази трилогия с „Епизод 9“, който ще се появи през 2019 година“, обяснява Айгър. Самостоятелната Star Wars-лента ще бъде режисирана от създателя на „Годзила 3D“ Гарет Едуардс, а снимките на „Епизод 8“ ще минат под надзора на Райън Джонсън („Looper: Убиец във времето“).
А може би и това няма да е краят...