Д-р Злателина Джендова е завършила Медицинския университет във Варна през 1984 година. До 2006-а работи в болницата в Шумен като рентгенолог на скенер и на ядрено-магнитен резонанс. От есента на същата година започва работа на предоставения от частна фирма в Многопрофилна болница Русе ядрено-магнитен резонанс. От април 2015 година д-р Джендова е началник на отделение „Образна диагностика в МБАЛ Русе.

- Д-р Джендова, каква е главната задача на отделение „Образна диагностика“?
- С образните изследвания се доказват заболявания, които имат морфологични промени. Ние разполагаме с всякаква образна апаратура, която е на високо ниво и с нея могат да се похвалят много малко болници в страната. На разположение на екипа са ядрено-магнитен резонанс, два скенера, дигитални рентгенови апарати, дигитален мамограф, който е с много висок клас и е един от осемте в България, на които се преглеждат пациентки с голяма прецизност. Той се използва за изследване на млечната жлеза само на болни от МБАЛ Русе, останалите жени, които желаят мамография, си плащат. Надявам се през тази година болницата да сключи договор със Здравната каса и за изследвания с направления, за да може този уникален апарат да се използва пълноценно. Отделението разполага и със скопичен апарат, на който в динамика се виждат образите на хранопровода, стомаха и на дебелото черво, докато по тях минава изпитият контраст. Това дава възможност да се откриват язви, възпаления и тумори.

- Скенерите започнаха ли да обслужват и пациенти с направления, освен лежащо болните в стационара?
- Да, от две години вече имаме договор с доболничната помощ, така че скенерите са достъпни за всички пациенти с направления и за платени изследвания, а не само за болните в отделенията на болницата. Това стана възможно след доставката на втория скенер и откриване на Медицинския център към МБАЛ Русе. 

- След приключване на европейския проект преди дни се разбра, че отделението вече разполага с архивираща система. Какво представлява тя?
- Това е система, която запазва образите от изследванията на всички апарати в отделението за 6 години. И след като се напишат името и ЕГН на пациента, системата показва всички образи, които са му правени през годините. По този начин се разбира дали сегашната болест е рецидив на старо заболяване, или е новообразувано злокачествено заболяване. Съпоставянето на образите отпреди и сега показва на рентгенолога още как се е развивало самото образувание и дали има разсейки. С една дума, тази архивираща система е много полезна за пациенти с хронични заболявания и за лекуващите ги лекари, които след съпоставката на образите са наясно какво лечение да им приложат.

- Колко лекари работят в отделение „Образна диагностика?
- Най-хубавото за мен е, че за осем месеца, откакто съм началник на отделението, вече имаме достатъчно персонал, защото каквато и високо специализирана техника да имаме, а нямаме обучени специалисти да работят с нея, тя остава като трофей. В момента тук работят осем лекари, четирима от които специалисти по образна диагностика благодарение на това, че две колежки, напуснали преди години, отново се върнаха на работа. Имаме и четирима специализанти, единият от които вече е пред защита на специалността. Отделението разполага още с 13 рентгенови лаборанти, трима от които са новопостъпили. Така целият щат в отделението е зает и то може да обслужва пациенти 24 часа в денонощието, като понякога има нощи, в които пациентите са колкото и през деня. Това е така, защото почти всички пациенти от Спешно приемно отделение минават през „Образна диагностика“. 

- Какви пациенти са минали на преглед на ядрено-магнитния резонанс /ЯМР/ през тази година?
- На този уникален апарат аз и асистентката ми обслужваме пациенти от МБАЛ Русе и от цяла Североизточна България. Това са хора с проблеми на главния и гръбначния мозък, с ортопедични и ставни заболявания и травми. Искам да отбележа обаче, че ЯМР много прецизно изследва меките структури на стави, на коремни органи в човешкия организъм и на съдовете на мозъка. Болните от нашия стационар се преглеждат безплатно, а от другите градове пациентите идват с направления или се преглеждат чрез платена услуга.
Понякога след изследване на магнитния резонанс се налага да се направи рентгенова снимка или скенер, защото той не е панацея. Например гръдният кош не се вижда добре на ЯМР и се налага той да се гледа на скенер. За изследване на една става пък непременно трябва да има снимка на рентген. Така че благодарение на разнообразните апарати, ние можем да жонглираме с всички методи, тоест една диагноза, която не може да се уточни на ЯМР, да се гледа на скенер или на рентген.

- Колко пациенти са минали през отделението от началото на годината?
- На магнитния резонанс са изследвани над 2400 пациенти. На скенерите бройката е поне пет пъти по-голяма, защото там се преглеждат пациенти с гастроентерологични заболявания, травми след катастрофи или битови инциденти, хирургични случаи, правят се и мозъчни ангиографии. На дигиталния рентген снимките също са хиляди.