Възрастна жена поканила в дома си непознат мъж, който влязъл в ролята на куриер от голяма верига магазини за техника, и му дала последните си скътани пари, за да услужи на свой близък. В сряда на домашния телефон на 70-годишна жена се обадил мъж, когото тя припознала за свой братовчед от друг град. Роднината обяснил, че е спазарил много изгодно техника от известна верига магазини в Русе, но спешно трябва да се дадат 4000 лева за капаро. Бабата веднага се съгласила да му помогне, но казала, че има само около 1500 лева. „Братовчедът“ я успокоил, че на първо време и тези пари ще свършат работа и казал, че изпраща човек за парите, но я помолил да даде точния си адрес, за да знае къде да я търси пратеникът.     
Услужливата братовчедка изпълнила всичко, без дори да се замисли, а когато непознатият дошъл, го поканила да влезе и му дала 600 евро и 300 лева. После се обадила на братовчед си и кръвното й скочило до небето, като разбрала, че е поредната жертва на измама.
243 500 лева или по над 20 000 месечно е измъкнала от началото на годината телефонната мафия от доверчиви възрастни хора в Русе и региона, сочи статистиката на Областната дирекция на МВР. Огромната сума е натрупана в 96 измами, 94 от които реализирани. Само в два от случаите набелязаните жертви са се усетили и са уведомили близките си и МВР. 
По повод надигналата се нова вълна измами криминалистите и районните инспектори към ОДМВР започнаха нова информационна кампания за уведомяване на възрастните хора за измамните схеми и съвети как да реагират срещу тях, преди да дадат пари.
В момента в магазини, пощенски клонове, пенсионерски клубове и във входове на блокове се разлепят листовки с най-известните схеми за даване на пари за спешна операция на близък, пострадал в измислена катастрофа или пожар, измислени томболи с печалби, лъжливи награди от търговски вериги и други. 
Отделно от полицията съветват младите хора обстойно да обяснят на близките си възрастни роднини измамните схеми и да ги убедят, че е по-добре да направят контролно обаждане към тях или да сигнализират на тел.112 при искане на пари, отколкото да дават суми на непознати, уж да помогнат на близки.
 

Нова схема - платете от дома в брой сметката си за ток

Мошеници се представят за служители на „Енерго-Про“ и искат от клиенти да заплатят месечната си сметка към дружеството. Това съобщиха от компанията след сигнали от граждани, че са ги убеждавали по телефона да си платят сметките на изпратени на домашните им адреси „инкасатори“.
Подобни обаждания са опит за измама. Съветваме нашите клиенти, изпаднали в подобна ситуация, незабавно да се обадят на денонощния телефон 0700 1 61 61, за да проверят дали служител на компанията се е опитал да се свърже с тях, както и да се обърнат към органите на МВР, казаха от електроразпределителното дружество.