Четири световни символа ще украсят пространството в центъра на Русе, стана ясно вчера, часове преди официалното откриване на втория Фестивал на ледените фигури. Консултантите на фестивала Ирина Тафлевская и Руслан Коровков ще сътворят четири от емблемите на човешкото развитие - Айфеловата кула, двореца Тадж Махал, египетския сфинкс от Гиза и една от известните загадъчни фигури на Великденските острови. 
Миналата година идеята за такъв фестивал звучеше много нетрадиционно, а и срещнахме доста трудности по организацията, но след огромния успех на проявата, бяхме категорични, че непременно ще направим още тази година второто издание. Това каза вчера кметът Пламен Стоилов, като подчерта, че идеята е на Ирена Петрова, която той нарече „един уникален директор“ с иновативно мислене. 
Майстори на ледените скулптури от България, Унгария, Полша, Латвия, Украйна и Франция ще творят под обединяващото мото „Русе - мечти от лед“, каза Петрова. Целият общински екип смятаме, че 2015-а е годината, която сбъдна мечтите на поколения русенци, обясни тя защо е избрано това мото. „Мечти за пеперуди“, „Простотата е най-голямата сложност“, „Сладки мечти“, „Междухармония“, „Полунощ в Русе“ и „Музика от лед“ са работните заглавия на бъдещите творби на участниците. Всеки от тях ще разполага с леден блок с размери 100 на 50 на 25 сантиметра с тегло 130 килограма. Надяваме се времето да е с нас, за да останат по-дълго скулптурите пред погледите на русенци, каза Ирина Тафлевская. 
За следващата година ще помислим по предложението на Ирена Петрова да подготвим специална шатра с постоянна ниска температура, но тази година не можем да си позволим допълнителен разход от 50 000 лева, каза кметът Стоилов. 
Снощи при официалното откриване на фестивала заработи и леденият бар, откъдето русенци могат да си купят питие в чаша от лед. По време на феста ще се провеждат и дни на винопроизводителите от Русенския регион. Церемонията по награждаването ще бъде в събота от 12 часа.