Сключваме застраховка „Гражданска отговорност” онлайн и без електронен подпис, а полицата и стикера да получаваме по куриер. Това вече е възможно, след като Народното събрание прие на второ четене текстове от новия Кодекс на застраховането.

С новите промени в Кодекса на застраховането Гаранционният фонд ще изпраща списък с автомобилите, които нямат „Гражданска отговорност“ и МВР ще ги заличава служебно. Гаранционният фонд периодично ще прави проверка на автомобилите, които са с изтекла застраховка „Гражданска отговорност“ и ще изпраща тази информация в МВР. Потребителят трябва да следи и да знае във всеки един момент, кога му изтича „Гражданската отговорност“ и няколко дни преди да изтече съответната застраховка, трябва да си направи нова.

„В Кодекса за застраховането има улеснение, което е сключване на застраховки „Гражданска отговорност“ и „Каско“ онлайн“, поясни пред медиите депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. В първоначалния вариант на проекта е имало изрична забрана, но в окончателните текстове, има изрична разпоредба, която позволява това. Подновяването на застраховката вероятно ще отнеме не повече от 10 минути на компютъра”, добави Делян Добрев.