Есенният сезон в първенството на „Б“ група приключи с първо място за „Дунав“. За нашите читатели ще е интересен анализът за миналото и бъдещето през очите на клубния президент д-р Симеон Симеонов.

- Д-р Симеонов, каква е вашата оценка за представянето на „Дунав“?
- Таблицата за класиране говори повече. Оценката ми не може да не е добра. Дори преизпълнихме целите, защото не очаквахме да сме водачи с аванс от 4 точки. Задачата беше да финишираме на първо-второ място. Сега се сещам за времето преди 5 години, когато почнахме от нулата и реших да се занимавам с авантюрата футбол.

- Защо авантюра?
- Вижте, аз съм лекар и моето призвание е да помагам на хората доколкото ми стигат силите. Въобще не искам да се оплаквам, но само семейството ми знае как ставам в 5.45 часа, как оперирам до 13-15 часа, а след това почвам да се занимавам с куп футболни проблеми. Просто нямам никакво физическо време да се справям на толкова много фронтове. Ето защо си мисля, че през пролетта трябва да направим реформа в административно-управленския апарат. ФК „Дунав“ се нуждае от човек, който да е на разположение на футбола в продължение на 24 часа. Не ме разбирайте криво, че бягам от отговорност. Напротив - ще помагам на евентуалния ми наследник до последната минута и с последната стотинка.

- Да схващаме ли, че ще напуснете клуба?
- Не. Няма такова нещо, поне и на този етап. Казах само, че ще работя за клуба, докато се намери друг негов ръководител, бил той в качеството си на президент или изпълнителен директор. Веднага искам да подчертая, че „Дунав“ може би е единственият клуб в страната, който няма абсолютно никакви задължения - нито към НАП, нито към НОИ, нито към каквито и да е било други институции. И нещо друго - разполагаме с добър екип на всички нива, но винаги може да подобряваме работата си в и тази посока. 

- Всички в Русе мечтаят за „А“ група. Кое е по-силното усещане при вас - на надежда и радост или на тревога, че клубът не е готов за такава висока летва?
- Аз споделям с цялото си сърце надеждите за „А“ група и вярвам в такъв пробив, но трябва да сме наясно и какво ни чака. Първо, да започнем от материалната база. Градският стадион в Русе в никакъв случай не е по-лош от стадионите на „Ботев“ /Пд/, „Монтана“, „Локо“ /Пд/ и на някои други клубове. Теренът обаче е амортизиран тотално и няма как да издържи мачове в цикъл сряда-събота. Този ремонт не търпи отлагане и аз имам уверението на Община Русе в лицето на кмета г-н Пламен Стоилов и неговия заместник г-н Иван Григоров, че ще получим помощ. Стадионът трябва да е и с електрическо осветление. Също ще се работи по този въпрос. БФС казва в наредбата си, че съблекалнята за гости трябва да е на различно място от тази на домакините. Сега те са една до друга. Вече внесохме инвестиционно предложение до Община Русе да получим на концесия базата на стадион „Дунав“. Теренът там също се нуждае от кардинален ремонт. Имаме намерение и да изградим покрито игрище с размери 60 на 40 метра. Проектът даже е готов. Все пак клубът ни поддържа отбори във всички възрастови групи и тези деца трябва да играят някъде. Иначе ще ги изпуснем. Както, впрочем, ще се случи и тези дни. Едно от момчетата в тима до 17-годишна възраст се мести в ДИТ /София/, а другото - в „Литекс“. Жалко, нали! Аз ще се боря да задържим в Русе нашите таланти, но битката ми ще е безсмислена без хубава и модерна база.

- В какви рамки се върти бюджет за отбор от „А“ група?
- За да играе един тим спокойно и без трусове в елитния ешелон, са необходими поне 1 800 000 лева. Със старши треньора Веселин Великов сме решили да не залагаме на чужденци и скъпи български футболисти. Ще изграждаме тима с търпение и върху създадената вече основа. Някои ще кажат - ама това са много пари, как така? Ами така - само съдийските такси за домакински мач в „А“ група са 3500 лева, а организацията на двубой в Русе общо 7000. Като прибавим разходите по пътуване до други градове, храна, хотели, заплати, премии, накъде отива сметката! Ако разполагаме с тези 1 800 000 лева, гарантирам, че никога няма да изпаднем от елита.

- Тук възниква вечният въпрос за така мечтания генерален спонсор.
- Първо, не виждам защо и как един супербогат човек би дошъл в Русе, за да дава пари за футбол. За да се получи, трябва да обича много този спорт и да има някакъв добър бизнес в нашия град. Другото са фантазии и илюзии. Всъщност, нашият най-добър спонсор може да е публиката, която видимо проявява все по-сериозен интерес към отбора ни. Да пресметнем - ако на трибуните в мач срещу „Лудогорец“ и другите отбори има 10 000 зрители и всеки от тях даде по 10 лева, какво ще се получи! А при 20 домакински двубоя ще се съберат около 2 милиона лева. Ето ни с генерален спонсор и то какъв! Да не забравя - освен вярното рамо на Община Русе имаме и подкрепата на фирми като „Кристал“ и „Искра“. Те не са ни взели нито лев за услугите, които ни вършат. Моите поздравления и благодарности за тях!

- Да ни ориентирате накъде върви селекцията?
- Утре /днес/ трябва да подпишем договор с първото ново попълнение. Става дума за халф с офанзивни функции. Преговаряме и с други момчета.

- Как си представяте „Дунав“ по същото време през следващата година?
- С изиграни вълнуващи мачове в „А“ група пред гореща и многобройна публика, със стабилно място в таблицата за класиране и клубни финанси. Ще е много трудно, но ако ние, русенци, не си помогнем сами, няма кой да ни помогне.