Русе вече си има и Детска опера - в сряда от 19 ч е премиерното й излизане пред публика! Така след Варна и София вече и дунавският град има своя джуниър оперен театър. 
Замисълът за Русенска детска опера е на директора Найден Тодоров, обясниха от културния институт. Наистина, маестрото от няколко години мечтае да реализира този проект и ето че той вече е факт. За първата премиера изборът пада върху детския коледен мюзикъл „Скрудж“ на Джеймс Лейси по широко известната „Коледна приказка“ на английския писател Чарлз Дикенс.
На обявеното прослушване се явиха много деца, самите ние не бяхме очаквали такъв огромен интерес към новата ни инициатива, обясняват от операта. Капацитетите, които са отсявали най-талантливите измежду талантливите и мераклиите, са били Ганчо Ганчев и Миглена Шишева от Варненската детска опера и русенският хоров диригент Свилен Димитров. Скоро след това са разпределени и ролите, за които започват да се подготвят младите изпълнители. 
Диригент-постановчик на спектакъла е Ганчо Ганчев, а асистент-режисьор и отговорен корепетитор е Миглена Шишева. Вокален педагог и хормайстор е Свилен Димитров, а за театралното режисиране на спектакъла са поканени Илия Деведжиев и Росица Деведжиева. Балетни педагози са Малина Арнаудова и Радка Великова, а корепетитор Силвия Кьосева. 
Ролите изпълняват деца и младежи от Училището по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“, СОУ „Възраждане“, Математическата гимназия „Баба Тонка“, СОУ „Христо Ботев“, професионалната гимназия по управление и икономика „Елиас Канети“, СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, Английската гимназия „Гео Милев“, основните училища „Отец Паисий“, „Иван Вазов“, „Тома Кърджиев“, „Братя Миладинови“ и „Любен Каравелов“. 
На 21 декември отново в салона на операта ще бъде второто представление на „Скрудж“. А екипът замисля вече и следващо заглавие, която засега предпочита да запази в тайна. Единственото, което е сто процента сигурно, е, че професионалните музиканти и артисти очакват и нови талантливи момичета и младежи да се присъединят към сегашния състав.