Роденият в Русе акад.Васил Казанджиев вчера стана първият музикант, удостоен с националната награда „Паисий Хилендарски“. Престижното отличие бе връчено на специална церемония в Министерски съвет от премиера Бойко Борисов. Тази награда подсили убежденията ми, че съм бил на прав път, когато изпълнявах мисията си в музикалната ни култура, каза развълнуван композиторът, който получи своя „Паисий“ за цялостната си творческа дейност като композитор, диригент, педагог. 
Музикантът е роден в Русе преди 80 години, с Петър Петров-Парчето, който е с една година по-голям, са били много добри приятели и съученици в русенската Мъжка гимназия. След като постъпва в Консерваторията в София, Казанджиев остава да живее в столицата. Според неговото признание, което той направи вчера, музиката е смисълът на живота му, призвание от първия момент. Музикантът изрази благодарност към трима велики български композитори - Панчо Владигеров, негов преподавател по композиция в Музикалната академия, Константин Илиев - първия му учител по композиция, и големия български диригент Добрин Петков. 
Наградата е присъдена на Васил Казанджиев от комисия от представители на различни направления в културата и изкуството с председател акад.Стефан Воденичаров, шеф на БАН. Отличието се връчва от 2000 година, първият му носител е проф.Вера Мутафчиева, сред удостоените са художникът Светлин Русев, актьорите Стефан Данаилов и Наум Шопов, писателите Йордан Радичков, Богомил Райнов и Валери Петров и други.