Русенският окръжен съд ще се включи в националната инициатива „Ден на отворените врати“. Магистратите канят гражданите на 16 декември от 10 до 17 часа да посетят сградата на Съдебната палата и да се запознаят с работата на съда. Всички желаещи ще могат да дискутират със съдии защо е необходима съдебна реформа и каква трябва да бъде тя. В рамките на дискусиите обаче съдът предупреждава, че няма да могат да се дават правни консултации и да се обсъждат конкретни съдебни дела.
Осигурена е и организация за безпрепятствено протичане на деня - на посетителите ще бъдат проверявани багажът и личната карта, след което ще бъдат насочвани от служители на съдебната охрана към конкретни съдии, които ще бъдат на разположение на гражданите.
Идеята за инициативата е на Съюза на съдиите, който след свое заседание в неделя изпрати писма до всички председатели на съдилища, като им предложи да обявят 16 декември за отворен за граждани ден. Основната цел е хората да видят магистратите като нормални хора, да се запознаят с тяхната работа и да им зададат актуални въпроси. Повод за подобни инициативи даде оставката на правосъдния министър Христо Иванов, след която в петък съдии, начело с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, излязоха пред сградата на Съдебната палата в София.