Регионален съюз на овощарите ще бъде основан в събота в Русе, научи „Утро“. Учредителното събрание ще се проведе от 10,30 часа в Пленарна зала на Общината. На него са поканени производители от цялата област, Силистра и Тутракан.
Сред инициаторите за създаването на новата браншова организация са Павел Спасов и Николай Колев - производители от Русенско, които от миналата година са членове на Консултативния съвет по овощарство към министъра на земеделието и храните. Идеята им е регионалната структура да стане член на Националната асоциация, учредена миналата година, като по този начин участва в преговорите с държавните органи и участва във формирането на политиките спрямо сектора.
Едва от миналата година овощарите получават някакви субсидии от държавата. Те обаче ще се увеличават в следващите години, тъй като производството на плодове и зеленчуци и животновъдството са определени за приоритетни земеделски отрасли. Предвижда се процентът от всички субсидии, насочван към тия сектори да се увеличи от 3,5% миналата година до 6,5 през тази и 13% догодина, обясни Павел Спасов.
Според него затоплянето на времето в последните дни може да изиграе лоша шега на овошките, които да започнат твърде рано сокоотделянето и да се подложат на рискове от внезапно застудяване и слани. Февруари трябва да е хладен, с температури между 0 и 5 градуса. Ако кайсиите цъфнат преди 30 март е твърде опасно, а застрахователите не плащат за поражения от слани преди 20 април, такива са клаузите им, обясни Спасов.