Някога Русе бе известен със знаменитата си стрелкова школа, дала на България олимпийския шампион Таню Киряков, Христина Христова, Ростислав Костов, Дияна Йоргова - все носители на медали от световни и европейски първенства. Треньорите Фани и Христо Кирякови правеха истински чудеса. Минаха години, школата помръкна по ред причини, но ето, че една млада жена отново проправя път на русенски състезатели към почетните стълбички като своите знаменити предшественици от фамилията Кирякови. 
Тя се казва Севдалина Стоянова и работи като преподавател по физическо възпитание в училище „Никола Обретенов“. Междувременно развива от няколко години стрелбата с пневматичен пистолет в създадения от нея клуб „Локомотив-Тончо Тодоров“. А работата й си струва, защото за нейните млади възпитаници вече се говори по родните и международни рубежи. 
Животът на родената в Търговище Севдалина е спорт още от 5 клас. Тогава прави първите си тренировки по спортна стрелба. Казва, че 
и досега си спомня с умиление за този период
и за „чудесните си треньори“ Христо Маринов и Ирена Йорданова. Успехите й като състезателка са основно по държавни турнири. В един момент е включена и в разширения състав на националния отбор.
После тръгва по предначертания маршрут - след кариерата в стрелбата се записва в Националната спортна академия. Мечтата й от студентската банка е да направи нещо значимо като треньорка в любимия си спорт. Вече е в Русе, където любовта я свързва с треньора по спортна гимнастика Ростислав Стоянов. 
И понеже не иска да претупва нещата на принципа ден да мине, друг да дойде, лично се заема да конструира стрелбище по всички изисквания на международния правилник. То е изградено с помощта и доброволния труд на родители, чиито деца постъпват в първата група. Без стотинка друго финансиране паралелно вървят и тежките разговори с ръководството на тогавашната федерация. В централата обещават, въртят, сучат, но така и бавят процедурата по приемане на клуба за редовен член. Без членство клубът все едно не съществува. 
Бленуваният прием става факт след двегодишни мъки
Буквално няколко месеца по-късно Александър Тодоров, тръгнал от абсолютното „а“ под ръководството на Севдалина, става държавен шампион! Тимът пък заема второто отборно място. Истински фурор! Успехът е постигнат в първото официално състезание за момчетата и момичетата от „Локо-ТТ“!
„Казах си с надежда, че щом началото е толкова добро, съм уцелила донякъде ваксата и трябва да продължа със същото темпо“, спомня си Севдалина.   
А почва с шепа деца. После изведнъж стават десетки, но тя решава, че не може да се работи сериозно с толкова много хора и решава да селектира най-талантливите. Главата й ражда и друга идея - да организира верига от спортни празници по русенските училища и покрай забавленията на учениците със стрелбата 
да отсее нови надарени попълнения за школата
Вече има и финансовата подкрепа на Община Русе. 
Така съзира безспорния талант на Даниел Димитров. Открива това момче в двора на ОУ „Любен Каравелов“. Виктория Иванова, Гергана Калоева и Милослав Тодоров пък са попадения от празник в СОУ „Васил Левски“. Като състезатели на „Локомотив-ТТ“ те вече имат своите успехи на държавни и международни турнири. Растат от ден на ден и Севдалина им се радва с пълно от любов към тях сърце. 
Клубната звезда Александър Тодоров държи в колекцията си медали от европейски първенства. Прави и твърде запомнящо се участие с пето място на Младежките олимпийски игри в китайския град Нандзин. В Бавария, където участва по специална покана в лагери и турнири, също говорят с респект за точното му око на майстор с пневматичния пистолет. Неслучайно неговото развитие се следи изкъсо от създателката на Българския стрелкови съюз Мария Гроздева. А 
щом една олимпийска шампионка като нея възлага толкова големи надежди на момчета като Александър и Даниел
значи работата на Севдалина си струва. 
„Това са изключително добри, мили, умни и амбициозни деца. Дали вярвам, че могат да повторят успехите на легенди като Таню Киряков? Убедена съм! Ако работят по същия начин, ги чакат медали на световни и европейски първенства. Общата ни мечта е отличие на олимпийски игри. То ще е венец в кариерата на всеки от тях. Талантливи са, могат да стигнат до върха в спорта.  Дотогава - казвала съм им го неведнъж - имат обаче още много път и десетки хиляди изстрели на тренировъчното стрелбище. Непрекъснато им повтарям да не се главозамайват без време“, казва Стоянова.
Радва се, че след много трудното начало с финансовата оскъдица 
днес има повече хора, готови да помогат на спортната стрелба в Русе
Споменава Пламен Здравков, направил възможно участието на Александър на европейското първенство и на Младежките олимпийски игри. Станимир Станчев пък дава рамо на Даниел Димитров. Отплатата на Даниел са медали от съвсем наскоро проведени международни турнири в Словакия и Сърбия. 
„Специално ми се иска да благодаря на г-н Емил Тюлеков и на ръководството на училище „Никола Обретенов“. Аз съм преподавател в това училище, а ми се налага да отсъствам и да пътувам често заради ангажиментите на моите състезатели. Винаги съм срещала голямо разбиране“, признава Севдалина. 
Добавя, че се чувства в свои води, тъй като 
съпругът й и дъщеря й са изцяло отдадени на спорта
Винаги се съветва с Ростислав. Щерката Ева, която е в 5 клас, спортува доста активно. Още не е избрала на коя дисциплина да заложи, но Севдалина се надява, че ще остави следа като елитна спортистка. 
„Ростислав ми дава така нужното спокойствие и увереност в нелекия път на треньора, учителя, родителя. В голяма степен той е в основата на моите успехи. Факт е, че единият от нас трябва да жертва усилия покрай малкото ценно време в семейството и вечното отсъствие на някого. Затова и ценя всеки миг, когато съм с най-близките си хора“, казва Севдалина. 
Доста й е трудно, денят й започва в 6 и приключва в 20 часа с последната тренировка на стрелците от „Локо-ТТ“, ноне съжалява. Когато й се отвори някакъв промеждутък в почивните дни, предпочита да е преди всичко до съпруга и дъщеря си. Обожава моментите, когато тримата разговарят, ходят на разходки или карат колело. Велосипедните й турове са и време за размисъл - за поредната тренировка и за това как Александър, Даниел, Милослав, Виктория и Гергана ще станат толкова добри, че целият свят да заговори отново за прочутата русенска школа в спортната стрелба.
Не смята, че „Локомотив-ТТ“ е затворена масонска ложа. Напротив - готова е да даде шанс на всяко русенско дете, което иска да пробва таланта си в спортната стрелба. Стрелбището в „Никола Обретенов“ е отворено за нови и потенциални победители, с които Русе да покаже на България и света, че където се е гърмяло по шампионски, пак ще се гърми.