В очакване на световната премиера на годината: „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, кинопрограмите сякаш са замръзнали в отминалата седмица. От една страна, дават възможност на всички, които все още не са успели да гледат хита „Игрите на глада: Сойка-присмехулка - част 2“, да го направят. От друга, като че ли не смеят да пускат каквито и да е други премиери, за да не минат и заминат незабелязано от публиката, подгрявана месеци наред за великото завръщане на сагата „Междузвездни войни“.
Ако не броим филмирания руски балет „Лешникотрошачката“ по една от най-обичаните коледни класики, който е единствената премиера на седмицата в Синема сити, и то само в сряда от 19 ч, всички очаквания са фокусирани в четвъртък, 1 минута след полунощ. Тогава по световните екрани, включително и в Русе, тръгва Епизод VII на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. 
А това е добър повод да си припомним другите шест филма на космическата сага на Джордж Лукас. Премиерата на първия филм „Нова надежда“ е на 25 май 1977 г. След първото продължение на сагата, което всъщност върна историята във времето преди всичко случило се дотогава на екрана, епизодите бяха преподредени и „Нова надежда“ отиде под номер 4.
Епизод I - „Невидима заплаха“ - малкият Анакин Скайуокър, надарен със свръхестествени сили, започва своето пътуване, без да знае, че ще се превърне в злия Дарт Вейдър. Оби-Уан Кеноби – мъдрият джедай от първия филм, е все още посветен млад ученик, а Палпатин – известен като злия император, е амбициозен сенатор в Галактическата република.

Епизод II - „Атаката на клонингите“ - Анакин вече е напреднал в овладяване на джедайските умения под ръководството на Оби-Уан, който от ученик се е превърнал в учител, докато Падме се е издигнала до сенатор. Това е и началото на съдбоносната война на клонираните.

Епизод III - „Отмъщението на ситите“ - три години след началото на войната на клонираните, Републиката е пред падение и от пепелта се въздига новата Галактическа империя. Анакин става новият ученик на Императора, джедаите са преследвани, Оби-Уан Кеноби и учителят Йода са принудени да се крият. Единствената надежда за галактиката сега са наследниците на Анакин – близнаците Люк Скайуокър и Принцеса Лея Органа, родени и отгледани отделно.

Епизод IV - „Нова надежда“ - това е първият и най-известен филм от поредицата. 19 години след създаването на Империята Люк Скайуокър гори от желание да се присъедини към Бунтовническия съюз, когато среща Оби-Уан Кеноби, който е живял близо две десетилетия в уединение и изгнаничество на пустинната планета Татуин. Оби-Уан започва обучението на Люк, след като двамата тръгват на опасна мисия, за да освободят лидерa на Бунтовниците принцеса Лея от хватката на Галактическата Империята.

Епизод V - „Империята отвръща на удара“ - унищожена е бaзaтa на Бунтовниците нa плaнетaтa Хот и те са paзпpъснaти из земите нa Импеpиятa. Люк Скайуокър получaвa зaдaчa дa нaмеpи тaйнствения мaйстоp джедaй Йода из блaтaтa нa Дaгобa и дa нaучи кaк дa използвa Силaтa. Хан Соло и пpинцесa Лея тpябвa дa се пpомъкнaт в оxpaнявaния от Импеpскaтa флотa Гpaд нa облaците. А най-прочутият двубой в сагата - между Люк и злия Вейдър ще разкрие еднa дълго пaзенa тaйнa

Епизод VI - „Завръщането на джедаите“ - Люк Скайуокър и принцеса Лея пътуват към Татуин, за да освободят пленения Хан Соло, затворен там от най-отвратителния престъпник на галактиката Джаба Хътяниня. Императорът и Дарт Вейдър кроят планове как да примамят Люк към тъмната страна. Бунтовниците се съюзяват с племената на Еуоките, за да продължат борбата с Имперските сили и кулминация на Галактическата гражданска война настъпва с финалната атака на Бунтовниците над втората и недовършена „Звезда на смъртта“, а изходът от битката ще предопредели съдбата на цялата галактика.

Епизод VII - „Силата се пробужда“ - действието се развива 30 години след събитията от „Завръщането на Джедаите“. Филмът вече е в списъка с номинации за „Оскар“ за визуални ефекти. Билетите за световната премиера, които бяха пуснати в продажба месец преди това, счупиха всички рекорди, като събраха 54 млн. щатски долара до края на ноември. Според Deadline, приходите от филма ще достигнат 100 милиона преди заветната дата 18 декември.