Бившата директорка на детска градина „Роза“ в Ново село Нели С. и бившата главна счетоводителка Саша К., които бяха осъдени на 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок и глоба от по 1500 лева, оспорват наказанията си. Те чуха присъдите на първа инстанция на 9 септември от Русенския окръжен съд, а дали наказанията са адекватни, предстои да прецени Апелативният съд във Велико Търново.
И двете стигнаха до съд заради финансов хаос и липса на контрол в градината. Според прокуратурата редът за получаване на таксите, които родителите плащат, за да посещават децата им детската градина, бил абсолютно размит. Оказало се, че реално в забавачката постъпвали суми, които обаче после не били превеждани по сметката на Община Русе. Причината - тогавашната касиерка Ивелина С. прибирала част от тях в своя джоб. Самата Ивелина, която бе обявена за общодържавно издирване и упорито избягваше присъствието си в зала, вече е върнала източените от 2008 до 2012 година 19 316 лева и има присъда. 
Според прокуратурата, ако директорката и главната счетоводителка реално са си изпълнявали задълженията и са контролирали какъв е размерът на плащаните такси от родителите и какви суми се превеждат на Общината, е нямало да се стигне до това значително ощетяване. Но тъй като проверки не се извършвали или били правени фиктивно, не се водела и документация, проблемът придобил значителни размери. 
Впрочем и прокуратурата оспори наложените наказания на двете дами и ще настоява магистратите на втора инстанция да бъдат по-строги към тях. Още на първа инстанция обвинението поиска бившата директорка да бъде осъдена на 2 години условно с 4 години изпитателен срок и да плати глоба от 3000 лева. За главната счетоводителка пък бе поискано наказание от 1 година условно с 3 години изпитателен срок и 2000 лева парична санкция. 
Адвокатите на Нели и Саша пък са категорични, че няма причина да бъдат съдени. И посочиха, че дори да са стъпили настрани, трябва да носят дисциплинарна, а не наказателна отговорност. Предстои да стане ясно какво ще решат второинстанционните съдии.