Нелоялната конкуренция е болезнен въпрос на цялото ни съсловие, заяви адвокат Красимира Кьорангелова по време на Деня на отворените врати на Русенската адвокатска колегия, който се проведе вчера по случай Международния ден на адвокатурата. Темата на деня бе „Борба с нелоялната конкуренция“.
Адвокат Кьорангелова даде пример с факта, че няма регламентирани бройки на действащите адвокати така, както при нотариусите и частните съдебни изпълнители. Некоректни практики се забелязвали и в самите адвокати, които често не спазвали въведените правила като например минималните възнаграждения, срещу които могат да бъдат наемани, коментира адвокат Пенчо Милков.
Допълнителна доза нелоялност идвала и от нароилите се през годините сдружения и асоциации, които обещават безплатна правна помощ на пострадалите при катастрофи. Впоследствие обаче вземали от клиентите си поне 30% от присъденото обезщетение.
Адвокатите отчетоха също, че професията им е в синхрон с новите технологии. Пример за това са все по-честите дела, свързани с ползването на социалните мрежи. Чрез общуване във Фейсбук например лъсвали изневери и обръщали хода на бракоразводни дела. Сред най-куриозните си „модерни“ дела адвокатите посочват претенцията на мъж, който оборудвал бившата си съпруга със силикон в гърдите. Тъй като обаче вече не успявал да „ползва“ подобрението, поискал обезщетение, което обаче съдът отхвърлил.
От колегията припомниха, че предстои да бъде избрано ново ръководство на отчетно-изборно събрание на 30 и 31 януари. Очаква се тогава да стане ясен съставът на новия адвокатски съвет /АС/, председател на АС, контролен съвет, дисциплинарен съд /ДС/ и председател на ДС. Освен дискусия около заемането на ръководните постове, членовете на колегията ще отчетат изминалата 2015 година и ще приемат новия бюджет.  
Начело на колегията към момента в адвокат Николинка Мянкова, която има право на още един последователен мандат. Кандидатури за ръководния пост се приемат до 31 декември.