Документ, който вся смут сред областната управа и представители на държавни институции, представи вчера председателят на сдружение „Екологично бъдеще за децата и жителите на град Мартен“ Недялко Попов. Според него „Полисан“ има разрешително за производствена инсталация на тъмни нефтопродукти до 1000 тона годишно. 
Същото това разрешително със същите реквизити понастоящем се цитира като документ, който позволява на фирмата да произвежда до 10 000 тона нефтопродукти.
Това стана ясно по време на поредното заседание при областния управител Стефко Бурджиев, в което участват мартенчани и институции заради притесненията около екологичната обстановка в района на бившето КТМ.
„Това е законно получен документ по закона за достъп до обществена информация. Аз питам как 1000 тона се превръщат в 10 000? На магия ли?“, попита Попов.
„На няколко километра оттук се вършат безобразия и грубо се нарушава законодателството. Ако не бяха хората от Мартен да обърнат внимание на проблема, вече  производството щеше да работи, и то пред очите на контролните институции. 11 години службите гледат разрешителното, което е за 1000 тона, а всъщност се произвеждат 10 000 тона“, коментира адвокатът на сдружението Анатоли Казаков.
Областният управител Стефко Бурджиев, който е в отпуск, но го е прекъснал специално заради заседанието, заяви, че за първи път вижда разрешителното и за него това е фрапантно ново обстоятелство.
„Ентусиазирах се и ще разчепкам този въпрос как може някой да сложи още една нула на един документ“, заяви Бурджиев.
Представители на екосдружението за пореден път алармираха, че въпреки съдебните решения и окончателното произнасяне на Върховния административен съд „Полисан“ да не работи по разширяването си, строителството в района кипяло. Затова те поискаха областният управител да сформира междуведомствена комисия, която да установи дали там реално се строи.
И Бурджиев, и заместникът му Станимир Станчев обаче неведнъж заявиха, че въпросът е част от съдебно дело, което още дори не е приключило на първа инстанция. Именно Административният съд трябва да прецени дали правилно е позволено на „Полисан“ да разширява производството на гудрон и битум от 10 000 тона на 200 000 тона годишно. Според областната управа компетентна да провери тези обстоятелства всъщност е РДНСК. Дори на службата по строителен контрол било изпратено писмо, с което се предлага да инспектира района на КТМ. Проверка обаче все още няма. 
Впрочем поредното отсъствие на директорката на РДНСК Кремена Попова бе прието укоримо от Бурджиев и той бе категоричен, че ще изпрати до министър Лиляна Павлова предложение тя да бъде наказана. Причината - камарата със съмнения около бездействието на службата по отношение на действията на „Полисан“. Като тежък проблем областният управител определи и дежурното отсъствие на представител на дружеството, което според него прави каквото си иска и е пример за властта, която дават парите.
Бурджиев заяви и че е имал закани за физическа саморазправа заради действията си около разнищване на ситуацията в КТМ.
От екосдружението бяха категорични, че ще поставят въпроса и допуснатите своеволия за сметка на тяхното здраве пред омбудсмана Мая Манолова. Заканиха се да сигнализират и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и румънските власти.
„Този път ние тровим съседите и им залагаме екобомба“, коментира бившият зам. областен управител Веско Маринов, който бе категоричен, че властимащите, които са позволили безобразията да се случват в КТМ, трябва да понесат отговорност. 
С аплодисменти пък бе прието предложението на директорът на РИОСВ Лилия Атанасова районът на КТМ да се определи с особен статут и инвестиционните предложения там да се гледат под лупа по друг ред.
В края на срещата участниците решиха на следващото си заседание да поканят и представител на „Монтюпе“, която често е спрягана за един от официалните замърсители на въздуха. Ще бъде препратено и писмо до окръжния прокурор с искане за проверка дали се строи на площадката на КТМ.