След като привлече вниманието с елегантност, изтънченост и иновации, новият „Форд Мондео“ продължава да трупа червени точки. Сега моделът предлага най-широката и модерна гама двигатели в 22-годишната си история. Вече налична и в България е версията с многократно награждавания за световен двигател на годината 1.0 EcoBoost - първият 1.0-литров бензинов двигател в сегмента. Гамата се допълва още от усъвършенствания 2.0 TDCi с 210 к.с., както и от „Мондео хибрид“. Интелигентна система за 4х4 предлага оптимизирано сцепление и динамика. 
Първото в историята хибридно „Мондео“ седан комбинира специално разработен 2.0-литров бензинов двигател и електрически мотор с 1.4 кВтч литиево-йонна батерия за подобрени икономичност и СО2 емисии. Хибридното Mondeo е с пробег до 135 км/ч в електрически режим, а съчетанието между 2.0-литровия бензинов двигател, работещ по цикъла на Аткинсън и електрическото задвижване осигурява 187 к.с., 4.2 л/100 км разход на гориво и 99 г/км СО2 емисии. 
В хибридната система са използвани два електрически мотора - единият помага на бензиновия двигател в задвижването на колелата, а другият позволява регенеративно зареждане на 1.4 кВтч литиево-йонна батерия, разположена зад задните седалки. 
Хибридният „Форд Мондео“ идва в България на изключително атрактивната цена от 55 900 лв. с ДДС - сходна с 2.0-литровия TDCi двигател, 150 к.с. и автоматична Powershift скоростна кутия. 
Икономичният и мощен 2.0-литров дизелов TDCi двигател на „Мондео“ е усъвършенстван и вече предлага мощност от 210 к.с., съчетан с 6-степенна Powershift скоростна кутия. В комбинация и с автоматичната Старт-Стоп система, средният разход на този двигател е едва 4.8 л/100 км и 124 г/км СО2 емисии. 
2.0-литровият TDCi се отличава с двойно последователно турбо пълнене за по-висока отзивчивост и осигурява 450 Нм въртящ момент, наличен от 2000 об./минута. Използвана е малка, нискоинерционна турбина, за да отговори по-бързо на първоначалната нужда от нагнетяване, а високоинерционното турбо поддържа по-високо налягане за максимална мощност. 
За първи път „Мондео“ се предлага и с 4х4. Задвижването на всички колела осигурява отлично сцепление, динамика и управление във всякакви условия. Интелигентната 4х4 система на „Форд“ осигурява плавно преливане на мощността между предните и задните колела за по-сигурно поведение на пътя, особено на хлъзгав терен. Измервайки сцеплението на колелата с пътната повърхност на всеки 16 милисекунди - 20 пъти по-бързо от мигването на око - системата може да подаде тяга към което и да е колело за 100 милисекунди. 
С възможност за поръчка и у нас, „Мондео“ 4х4 е налично за 2.0-литровия дизелов TDCi двигател със 150 к.с. и ръчна скоростна кутия, както и със 180 к.с. и автоматична PowerShift трансмисия. Цените на модела 4х4 стартират от 58 400 лв. с ДДС. 
С добавянето на Vignale към гамата, „Мондео“ отваря предлагането към нов кръг от клиенти, които търсят премиум автомобил на разумна цена. Модификацията Vignale - във варианти с 4 врати и комби - се отличава и с първокласна изработка, върхова рафинираност и ексклузивно оборудване. Тя ще бъде представена у нас в началото на 2016 година.