Като държавен глава аз се гордея, че назначих Христо Иванов като вицепремиер и министър на правосъдието във второто служебно правителство. Гордея се, че дадох път на един достоен човек в българската политика, професионалист, политик с истинска воля за реформи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Христо Иванов постигна много. Той успя да наложи темата за съдебната реформа като централна и незаобиколима тема за българското общество. Плевнелиев посочи, че оставката му е била изненадваща и за него самия, но е сигурен, че той ще продължи тази реформа, която като вицепремиер и министър на правосъдието той е изготвил, инициирал и е била поета след това от следващото правителство, влязла е в парламента и се надява, че ще бъде доведена до успешен край.

Президентът посочи, че говори за реформа, а не само за промени в конституцията. “Цялостна реформа, която се очаква от българския народ”. Според него това, което най-много вълнува хората е справедливост, която обаче минава през ефективна съдебна система.

Плевнелиев коментира промените в конституцията, като посочи, че минаването на законопроекта на второ четене е вече факт. Той припомни, че още при гласуването на първото четене на конституционните промени, той е призовал депутатите да бъдат по-смели и да направят по-задълбочена реформа.

Тези промени са показали каква е ролята на това Народно събрание да адресира дълбоките проблеми на системата по правораздаване в страната и да ги решава. Това обаче е процес, а това е само една първа стъпка и президентът изрази надежда, че реформата няма да спре дотук.

Лично аз ще работя за това реформите в съдебната система да продължат. Надявам се това, което беше прието, макар и в непълен вид, да послужи за основа на следващи законодателни промени. Има и много детайли, които трябва да бъдат дискутирани като отпадането на задължителното тайно гласуване във ВСС, което изисква по-задълбочен дебат, според него.

Съдебната реформа е тотален приоритет и остава като такъв за 2016г. и трябва с повишено внимание да се следи какво ще се случва оттук нататък. Плевнелиев пожела успех и на Народното събрание и на бъдещия министър на правосъдието и пожела да бъде надградено постигнатото в тази реформа до момента.