Вместо да упражнява адвокатската професия като дейност така, както е предвидена в Конституцията и Закона за адвокатурата, и при упражняването й да се ръководи от законните интереси на клиента, който е длъжен да защитава по най-добрия начин със законни средства, адвокат Иванов я е използвал за извършване на престъпление и набавяне на лична облага. Това заключи на втора инстанция Апелативният съд във Велико Търново, който потвърди 7-годишната ефективна присъда на известния адвокат и бивш председател на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Иван Иванов. С решението си магистратите потвърдиха и забраната защитникът да  заема държавна или обществена длъжност, свързана с управление и разпореждане с държавно и общинско имущество, както и да упражнява професия, за която се изисква юридическо образование също за срок от 7 години. Потвърдена бе и глобата му от 17 000 лева, като в допълнение адвокатът получи още по-солена санкция - 66 300 лева, която трябва да бъде платена на държавата. Дали случаят с русенския адвокат ще се превърне в прецедент и той реално ще прекрачи затворническия праг, предстои да стане ясно, след като по казуса се произнесе и последната инстанция - Върховният касационен съд.
Самият адвокат Иванов заяви неведнъж, че не е подозирал, че попада в имотна измама, и никога не би тръгнал да съсипва кариерата си заради един апартамент. Именно жилището в бл.“Венера“ в кв.“Възраждане“ донесе четири присъди. Най-тежка, дори и след второинстанционната ревизия, е тази на адвоката. Наказанието на 46-годишния Венелин Манолов бе намалено от 6 на 5 години затвор. Толкова получи и 39-годишният Ангел Ангелов. Двамата се разминаха с присъдените на първа инстанция санкции от по 15 000 лева. Пламен Пенчев, също на 39 години, пък се сдоби вместо с 5 години затвор с 4 години зад решетките, като се отърва от глоба в размер на 10 000 лева. Впрочем четиримата солидарно трябваше да платят 66 300 лева - колкото е стойността на апартамента, но на втора инстанция съдът сметна, че глобата виси на сметката само на адвоката.
Четиримата мъже стигнаха до съд след врътка с апартамент, като целта им била да продадат жилището и да си поделят парите. Никой от тях не бил негов собственик, но пък били улеснени от факта, че реалната стопанка на имота от години била в чужбина. Така решили по престъпен начин да се сдобият с апартамента. Имотът попаднал в полезрението на живеещия наблизо Венелин Манолов, който споделил находката с дългогодишния си приятел Ангел. Той поел инициативата и се срещнал с друг свой приятел - Пламен, когото запитал ребром има ли нужда от пари. Пламен се съгласил да направи каквото трябва, за да изкара някой лев. Обещали му 5000 евро хонорар, ако влезе в ролята на Върбан Илиев от Горна Оряховица.
За да продадат имота обаче, първо трябвало да се доберат до него. Планът бил въпросният Върбан да купи апартамента. Като продавачката Росица Константинова се представила майката на Ангел Стойка Колева. Така двама души - Пламен и Стойка, с фалшива самоличност като Върбан и Росица, успели да сключат сделка пред нотариус. Мнимата продавачка всъщност щяла да бъде петият подсъдим по делото, но междувременно починала. Четиримата замесени се срещнали и изготвили генерално пълномощно на адвокат Иван Иванов, който да представлява мнимия собственик Върбан Илиев в бъдеща сделка по продажба на жилището.
И след като реално апартаментът бил в ръцете им, се появила жертвата им - сириецът Меджид Рустом, който си търсел жилище. Искал да направи изненада на съпругата си Албена и затова през юни 2009 година набързо сключил сделка за 34 000 евро. Според прокуратурата адвокат Иванов е знаел, че Върбан всъщност е Пламен, а целта му е била да заблуди сириеца Рустом, че сделката е чиста. Парите за закупуване на апартамента били преведени по сметката на адвоката.
Измамата лъснала, когато истинската Росица се върнала от Италия, след като съседи й сигнализирали, че в апартамента й обикалят непознати хора. Така се оказало, че семейство Рустом са броили пари за апартамент, който ремонтирали основно, но той реално не е техен и те са безочливо измамени.
Една от фаталните грешки, благодарение на които престъплението било разкрито, е направена от Пламен Пенчев. По време на попълване на документ той по инерция започнал да пише своето собствено име вместо това на Върбан Илиев, който трябвало да изиграе.