Дългоочакваният ангиографски апарат пристигна в Многопрофилната болница и ще бъде инсталиран на първия етаж в Четвърто терапевтично отделение. В момента тече трескав ремонт, който до две седмици трябва да завърши и апаратурата да заработи в бившата стая за медицински сестри. С нея ще работи русенският инвазивен кардиолог д-р Орлин Лицанов, който в момента лекува пациенти в болница в Пловдив.
Това е най-модерната технология в света за инвазивна диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, казаха кардиолози. Системата е окомплектована с функции и програми, които позволяват на едно място да се извършват както коронарни процедури и изследвания на сърдечните клапи, така и манипулации на периферно-съдовата система от главата до стъпалата на пациента. 
Доставката на ангиографа стана възможна по стартиралия през 2007 година проект „Eвропейско качество на здравеопазване чрез реконструкция и енергийна ефективност в МБАЛ - Русе АД“ на обща стойност 8 518 576 лева, осигурени от Европейския фонд и бюджета на страната.
Резултатите от проекта бяха представени вчера от зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски, от зам.-председателя на борда на директорите в МБАЛ Русе д-р Йосиф Новаков, от представителя на Министерството на здравеопазването доц.Марияна Василева, и от русенски лекари.
На болницата са доставени и въведени в експлоатация още ядрено-магнитен резонанс, 64-срезов многодетекторен компютърен томограф, стационарен дигитален графичен рентгенов апарат, система за архивиране и разпространение на образи /PACS/, две дигитални ехографски системи, дигитална мамографска система, ендоскопска система, окомплектована с конфокален лазерен гастроскоп и конфокален лазерен колоноскоп, дигитална ендоскопска видеосистема за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб и система за централна стерилизация. За всеки модерен апарат има обучени специалисти, които вече работят с тях.
Подобрена е енергийната ефективност на терапевтичния блок, осигурена е достъпна среда за хора с увреждания, асансьорите са стабилизирани и предстои завършването на два външни асансьора.