Седенето за твърде дълго време, както и продължителното излежаване в леглото могат да отнемат години от продължителността на живота ви, сочи ново проучване, цитирано от “Дейли Мейл”.
Учените са изготвили нов списък на факторите, които повишават риска от ранна смърт при хората.
Предишни изследвания идентифицираха като важни рискови фактори, които намаляват продължителността на живота: консумацията на алкохол, неправилното хранене, липсата на активност и тютюнопушенето.
Сега обаче изследователите са включили
още два фактора, свързани със заседналия начин на живот – средното време, което прекарват легнали и прекалено многото или прекалено малкото сън.
По-висок рейтинг, в която и да е от тези шест категории, води до по-висок риск от ранна смърт. Човек, който има и шестте вредни навика, е пет пъти по-вероятно да почине в период от шест години, отколкото човек, който води по-здравословен начин на живот, пише в изследването, публикувано в списание PLoS Medicine.
Прекарването на повече от 7 часа дневно в седнало положение, правенето на по-малко физически упражнения и спането в продължение на повече от 9 часа, са почти толкова смъртоносни, колкото и останалите фактори.
Учените открили, че хората, които комбинират продължителното седене с голяма продължителност на съня, както и тези, които комбинират тютюнопушенето с голям прием на алкохол са изправени пред голяма верояност да се споминат по-рано.
Австралийското изследване доказва и че ходенето на фитнес вечер не компенсира пораженията, нанесени от седенето по цял ден в офиса.
Учените от университета в Сидни са категорични: “Това голямо проучване потвърждава важността от здравословен начин на живот”.
Новото изследване идва месец, след като американски специалисти предупредиха, че продължителното гледане на телевизия е свързано с осем от най-големите причинители на смърт, включително рак, заболявания на черния дроб и Паркинсон.
По-рано тази година пък учени от университета в Кеймбридж предупредиха, че хората които обикновено спят по повече от 8 часа, е два пъти по-вероятно да получат инсулт или инфаркт, като този риск е особено голям при жените.