Фермерите драстично да намалят употребата на антибиотици. Призивът беше отправен от световни учени след международна конференция в Китай, на която беше обсъдена прекомерната употреба на антибиотици в земеделието и животновъдството. Особено внимание беше отделено на негативните ефекти на тази употреба.Причината е, че някои инфекции вече са почти невъзможни за лекуване, заради твърде разпространената употреба на антибиотици, съобщи Би Би Си.

Повече от половината от антибиотиците, които се използват в света, се дават на животни, за да нададат на тегло.

Учени предупреждават, че светът се намира на ръба на „пост-антибиотична” ера, след като неотдавна беше открита бактерия, която е резистентна на антибиотици. Изглежда, че тя се развива в животни, преди да се появи и при хора.

Очаква се световната консумация на антибиотици да се увеличи с 67% до 2030 г., ако сегашните стойности не бъдат променени. До 2050 г. 10 милиона души ще умират на година от инфекции, породени от инфекции, резистентни на лечение.

Един от учените, призоваващи към по-коректна употреба на антибиотици, е икономистът Джим О’Нийл. Според него една от най-разумните стратегии за избягване на проблема е да се намали употребата на антибиотици в земеделието. Той препоръчва по 50 мг препарати на всеки килограм животинско месо. Тези нива вече са достигнати от Дания – един от най-големите износители на свинско в света.