10 първокласници и класната им ръководителка от СОУ „Васил Левски“ са носители на салмонела. Заразата е констатирана в лабораторията на Регионалната здравна инспекция в края на миналата седмица, уточни вчера за „Утро“ директорът на ведомството д-р Маргарита Николова. Тя обясни още, че децата са отстранени от училище и се лекуват по домовете си по антибиопрограма, изготвена от инспекцията.
Голяма част от заразените ученици са от 1 Д, но има и от занималнята. Заразата е тръгнала от момиченце, което е било прието на 22 ноември в Инфекциозно отделение на МБАЛ Русе с повръщане, разстройство и висока температура. На 26-и резултатът от взетата проба е показал, че в случая става въпрос за бактерията салмонела.            
Още на следващия ден са взети проби от контактните с момиченцето деца от 1 Д клас, от класната ръководителка и от занималнята. Резултатите на 4 декември показали, че носители на салмонела са общо 10 първокласници и учителката. 
В понеделник и вторник родителите и останалите членове на семействата на малчуганите са изследвани в лабораторията на РЗИ, резултатите ще станат ясни евентуално в петък. Дали дотогава няма да се появят още носители на салмонела в училището, тепърва ще се разбере. Засега е ясно, че причинителят на заразата е храна.
За случая е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните. Вчера инспектори са взели проби от храната за учениците, доставена им в столовата по договор за кетъринг, и от контактните повърхности в помещението за хранене. Резултатите ще станат готови до края на седмицата, посочи директорът д-р Андриян Райков и отказа друг коментар по случая. Не стана ясно обаче коя доставка от храната ще се изследва, след като първото дете е заразено още на 20 ноември, а остатъците от този кетъринг вече са изхвърлени, както и пробите от него, които се съхраняват само две седмици в хладилник.
Родителите са притеснени, но засега всички резултати от пробите на храната дават отрицателни резултати, коментира за „Утро“ фелдшерът в училището Христов. Той обясни, че детето, което се е лекувало в болницата, е с щам салмонелоза ешерихия коли, докато при деветте деца, които са дали положителен резултат при изследванията, щамът е подвид на този. Странно е, но е факт, коментира Христов. Според него инкубационният период е от 2 часа до три дни, така че не би трябвало да има опасност от развитие на заболяването. При това се установи, че болното дете преди това е било няколко дни на село, така че не е изключено там да е хапнало развалено яйце, добави фелдшерът. Той поясни, че храната за 140 деца в СОУ „Васил Левски“ се носи от фирма, която готви и за столовата на Спортното училище. 
Храната от кетъринга наистина е изследвана, но не съм сигурен дали са направени проби на плодовете и топлото мляко, което получават някои деца, а снабдяването им е от друга фирма, каза директорът на училището Галин Ганчев и добави, че не му се вярва заразяването да е от плодовете. В момента занятията в 1 Д клас продължават, има заместничка на класната, да се надяваме, че няма да има други случаи на заболели деца, каза Ганчев. Той увери, че хигиената в училището е на висота, в тоалетните миналата година е правен ремонт, навсякъде има сапун, постоянно се чисти. Все пак, тук учат 1700 деца и няма гаранция, че някое от тях може да привнесе нещо от контактите си извън стените на най-многолюдното русенско училище, добави директорът.