Двама комбинатори намерили лесен начин да печелят немъчени пари на гърба на кооперация, но станали твърде лакоми и в крайна сметка се озовали в полицията.
Измамната схема била реализирана от двама посредници в търговията със слънчоглед, царевица на зърно и пшеница от кооперация в Малко Враново. 54-годишният Б.С. от Нова Черна и 10 години по-възрастният Д.А. от Русе сключили договор с кооперацията, че ще намират клиенти за продукцията й срещу комисиони и камиони от Русенско и Силистренско започнали да идват един след друг в стопанския двор. Търговията тръгнала добре, но като теглил чертата, председателят на кооперацията видял, че печалба няма и потърсил полицията.
На 2 декември служители от районното управление в Тутракан съвместно с колеги от Сливо поле направили изненадваща проверка точно когато на електронния кантар застанал натоварен с жито камион. Докато се усетят, двамата посредници били закопчани с белезници и при обиска в единия бил намерен уред за дистанционно манипулиране на кантара. Последвала основна проверка на кантарното помещение, където в корпуса на механичен кантар било открито другото устройство, което се командвало от вече иззетото дистанционно. След елиминирането на незаконната техника камионът бил претеглен отново и се оказало, че реалният му товар е с 10 тона повече от отчетеното при първото теглене. Цената на „липсващото“ зърно била 3000 лева, които двамата ортаци слагали в джоба си.
Посредниците са задържани и с тях се работи за изясняване на точната открадната сума.