Как ще бъде организирано пространството на западен парк Приста, за да се превърне то в зона за пълноценен отдих - отговор на този въпрос трябва да даде бъдещият подробен устройствен план на парка. На заседанието на Общинския съвет на 16 декември предстои съветниците да дадат зелена светлина за изготвеното задание за проектирането на плана. 
Тепърва ще бъдат извършени проучвания и ще се обмисли цялостната организация на територията на парка, мрежата от алеи, зелената система, инфраструктурата.
Както „Утро“ вече писа, в първите дни на август с решение на Министерски съвет Община Русе получи 2223 декара поземлени имоти в горски територии частна държавна собственост, като за това предостави общински 3866 декара имоти. Така държавните дотогава емблематични русенски обекти - лесопаркът Липник и хижа Приста станаха притежание на общинската управа. Мотивът на МС бе, че и на двете места ще бъдат изградени по проект крайградски зони за отдих и развлечения за жителите и гостите на Русе. 
В лесопарка Липник се предвижда да се разшири съществуващият зоокът и той да се превърне в зоопарк и атрактивна за отдих крайградска зона. Така ще могат тук да се върнат и мечките Бойка и Станди, които сега се отглеждат в резервата край Белица, известен като мечкарника на Бриджит Бардо. Покрай гребната база на брега на езерото в лесопарка общината възнамерява да изгради цял комплекс за гребни спортове, които са част от златната визитна картичка на спортен Русе. 
Парк Приста пък предстои да бъде разработен като лятна зона за почивка с облагородени плажове на брега на Дунав, оборудвани с кули за водни спасители, както и с места за пикник на открито и красиви паркови алеи.
Още при замяната на държавните и общинските имоти през август кметът Пламен Стоилов заяви, че за цялостната разработка на двете важни за Русе крайградски зони ще се търсят варианти и за финансиране по европрограми.