Множество русенци препълниха русенския храм „Св.Николай Чудотворец“ на вчерашния празник. Освен обичайните богомолци, които всяка неделя задължително отиват в църква, дойдоха много моряци, която тачат известната като Руската църква като силно свързана с моряшкото съсловие. Десетки бяха и жените и мъжете, които присъстваха на литургията специално заради празника, правеха впечатление младите хора. А в преддверието бяха наредени печени шарани и обредни хлябове, осветени специално за Никулден.
Когато литургията приключи, на опашката, която се изви от очакващи да получат причастие прихожани, се наредиха и хора, които не са наясно с условията на църковното тайнство. Затова се наложи ставрофорен иконом Стефан Стефанов, председател на настоятелството на храма, да предупреди, че тази опашка е по-различна от обичайните, а причастие получават само тези, които са постили преди това и са спазвали реда на поста и молитвите. 
В навечерието на празника в църквата „Св.Николай“ празничното вечерно богослужение възглави Русенският митрополит Наум. Владиката извърши и традиционното петохлебие за храмовия празник, след което се обърна към християните с кратка проповед и благословение. 
Пак в събота преди празника в библиотеката към храма се проведе беседа „Защо ни е необходима вярата“, която се състоя по проекта на църквата „Отворен прозорец към вярата“. По темата съкровено и задълбочено говориха свещениците Стефан Стефанов, Георги Георгиев и Димитър Димитров. 
Имен ден вчера в Русе празнуваха близо 4000 души, най-много са мъжете с името Николай - 2200, следват ги тези с името Никола - 840, Колювците са 163. 513 жени се казват Николина или Николинка, 31 носят съкратеното име Куна, а 2 се казват Никула. Николетите са 102, 227 са Никол, 292 се казват Нина, а 13 - Ненка.