Можем ли да се предпазим от коварната "болест на старостта", наречена деменция? Никой не знае какво го чака след години, но има стъпки, които можем да предприемем, за да намалим риска.

Нови изследвания показват, че има няколко храни, които човек може спокойно да включи в диетата си и които намаляват риска от заболяването.
Първо

цитрусовите плодове.

Оказва се, че е са полезни за хранителния режим на всеки човек. Портокали, грейпфрути, мандарини са най-богатият източник на предпазващите мозъка флаванони – съединение, което се намира в плодовете.

Химикалите във флавоноидите се смята, че предпазват онези области от мозъка, които участват във възприятието и разпознаването и по този начин помагат срещу някои от симптомите на деменцията.

Цитрусовите плодове са и мощни антиоксиданти, а антиоксидантите ограничават окислителното увреждане, което е в основата на развитието на деменцията.

Освен цитрусови плодове, включете в менюто си и

хубава мазна риба.

Изследванията показват, че хората, които ядат риба от всякакъв тип (мазна или бяла) са с тенденцията да има по-големи мозъци.
Това се дължи на високото ниво на омега 3 в рибната диета, което се смята, че намалява почти наполовина риска от деменция в резултат на дегенеративни заболявания. Мазните риби като сьомга и херинга са отличен избор.

Обичате да пиете чай? Учените открили, че тези, които пият по

две или три чаши
черен чай
на ден


 два пъти по-малко вероятно да проявят признаци на деменция, свързана с възрастта.
Ключовата съставка, която прави разликата са полифенолните съединения, които се срещат предимно в зеления чай.
Смята се, че полифенолите предотвратяват окисляването на мозъчните клетки, както и че блокират натрупването на мозъчни отлагания в мозъка, наречени плаки. Пиенето на две до три чаши на ден намалява риска от деменция с около 55%, пиенето на шест до десет чаши дневно – с около 63%.