Кратка виртуална разходка из потайните и явните язви на бул.“България“ предложиха на областния управител Стефко Бурджиев вчера представители на Инициативния комитет, който от години се бори за безопасност на района. Те се срещнаха с губернатора по повод поредния им писмен зов властта да се заеме с проблемите на квартала. Писмото, освен до него, е адресирано до кмета, председателя на Общинския съвет и директора на ОДМВР. 
Снимките в компютърната презентация на Стефка Великова наистина бяха потресаващи: потискащи подлези с мъждива светлина, дори в 12 часа по обед, с течове, с избуяла растителност отстрани, без възможност да се ползват от инвалиди и майки с колички, без видеонаблюдение, при все че има опасност от нападения над преминаващите; спирки с мантинели пред тях, които на практика ги правят опасни за хората; рискова пасарелка, която всеки момент ще се разпадне, защото се е отцепила от пътя, с изгнили метални части и парапет, който се крепи на магия. В допълнение по съоръжението минават кабели с напрежение 220 волта в състояние, което при дъжд води до офазяване, коментираха хората. Великова показа и потресаващата уличка „Мадан“, тъмна и цялата в дупки.
Стефка Великова, Пламен Митев и Евгени Гецов напомниха, че 2,5 години след кръглата маса за бул.“България“ с представители на отговорните институции, ситуацията е мръднала само на косъм. Да, направиха се някои неща - едни козметични, други некадърно изпълнени, но за съществена промяна няма как да говорим, споделиха хората. И настояха губернаторът да инициира нова среща, на която институциите да поемат конкретни ангажименти със срокове.
Да, такава ще има другата сряда, закова веднага Стефко Бурджиев, отбелязвайки, че е съпричастен към проблемите на хората, но че разполага с много малко лостове, за да ги реши. Само преди два дни бях на място и за пореден път видях гаровия подлез, който е пародия на проект и строителство, каза областният. Той увери, че „Желозопътна инфраструктура“ ще направят нов проект, но през пролетта. Тъй като идва зима обаче, е настоял държавната фирма да отдели 10-15 хил. лева, за да се направи поне вертикалната планировка, за да може водата да се оттича. Цялостно решение на проблема с водите ще има, когато се реализира проектът за отводняване на бул.“Гоце Делчев“, каза още Буржиев. Впрочем проектът вече е факт, но финансиране за него Общината се надява да получи догодина от фонда за възстановяване към МС.
Как ще се реши въпросът с недовършения бул. „България“ след фалита на холдинг „Пътища“, областният управител не можа да каже.
Подлезите, пасарелката, видеонаблюдението и всички останали „екстри“ вероятно са включени в общинския проект за интегриран градски транспорт, предположи областният управител. Ако това е така, ще трябва да се почака, но на този етап ще настоявам пред кмета поне за временни мерки - заваряване на парапета на пасарелката и осветяване на подлезите, допълни той. А за  проститутките и криминалния контингент Бурджиев ще настоява за по-засилено полицейско присъствие. Областният управител изрази увереност, че срещата, която ще инициира, ще реши поне част от поставените проблеми.