До 23 декември общинските съветници да излязат с декларация и да се откажат от една своя заплата, като парите бъдат насочени към общинското „Звено за услуги в домашна среда“. Това предлага в докладна записка общинската съветничка от „Глас народен“ Мариета Волф.
Тя припомня, че въпросното социално звено е преустановило временно дейността си от 1 ноември тази година, тъй като проектът, по който е създадено, е приключил и вече няма средства за неговото съществуване. Община Русе е разработила друг проект, който ако бъде одобрен, ще получи финансиране за социалните услуги „Домашен помощник“ и „Личен асистент“ през март 2016 година.
Мариета Волф е пресметнала, че за социалната услуга са нужни 10 300 лева на месец и предлага общинските съветници да дарят по едно месечно възнаграждение, за да могат нуждаещите се русенци, които са над 50, да получат нужната грижа, докато пристигнат средствата по новия проект.
Това предложение на Волф бе направено от нея устно и на предишната сесия на Общинския съвет, но не предизвика ентусиазъм у току-що избраните с гласовете на русенци съветници.