Обезщетение в размер на 7000 лева от прокуратурата поиска за пореден път бившият областен управител и настоящ директор на Бюрото по труда Румен Януаров. Той съди държавното обвинение заради недостъпна за хората с увреждания среда в Окръжния следствен отдел, където той като обвиняем трябвало да се явява. Става дума за дело за документна измама и ощетяване на бюджета със 168 000 лева по проект за строителство, събиране и депониране на пестициди в стоманобетонни контейнери. През 2011 година Януаров бил сочен за виновник в измама, но след това делото било прекратено. 
Факт обаче било, че след операция за смяна на тазобедрената му става той трябвало да изкачва с патерици и придържания четири етажа, докато стигне до стаята на следователката, която го разследвала.
Впрочем това дело се въртя месеци по инстанции. Първоначално казусът бе гледан от Русенския районен съд и Януаров получи 1000 лева компенсация за причинените неудобства. При обжалване пред Окръжния съд обаче магистратите на втора инстанция прекратиха делото. Причината - подобни казуси за дискриминация по закон вече трябвало да се гледат в Административния съд. Така близо 2 години по-късно делото започна наново и дори предстои да приключи с решение в близките седмици.
Вчера пред съда бе изслушан адвокатът на Януаров, който го е защитавал през 2011 година. Той разказа как действително в следствения отдел няма асансьор, а бившият областен управител е трябвало по специфичен начин да изкачва стъпало по стъпало четири етажа, като се стреми да изпълнява лекарските предписания и да не натоварва оперирания крак.
Следователката, която е водила разследване по делото на Януаров, обаче обърна внимание, че в нито един момент той не е поискал следствените действия срещу него да се водят на друго място, за да не се качва до нейната стая. А такава практика имало - щом се налагало, разследващите дори ходели до домовете на обвиняемите, с които работят. Освен това двата пъти, когато Януаров изкачвал с болния си крак стъпалата, всъщност били по негова инициатива. Тогава той искал да събере доказателства, с които да обори обвинението, и не е бил викан от следствието, като дори не било задължително той да се явява. Преди това пък дори бил декларирал, че желае за развоя на делото да бъде уведомяван лично само неговият адвокат.
Прокуратурата обърна внимание, че не е в нейните правомощия да монтира асансьор в сградата на полицията, където се помещава окръжният следствен отдел. Адвокатът на Януаров обаче контрира, че обвинението е ползвател на сградата и в резултат от неговите действия се е стигнало до тормоза.
Какво ще сметне съдът и дали ще присъди обезщетение на директора на Бюрото по труда, предстои да стане ясно до няколко седмици.
Както „Утро“ писа, Януаров води и още едно дело по същия случай срещу прокуратурата, по което претендира обезщетение от 43 000 лева. Той иска компенсация за причинения стрес, влошено здраве и уронен имидж покрай разследването срещу него. И на първа, и на втора инстанция обаче магистратите сметнаха, че той заслужава далеч по-скромна компенсация и осъдиха прокуратурата да му плати 3500 лева. Решението обаче бе оспорено и пред Върховния касационен съд, който ще разгледа казуса след 2 седмици.