Оправна снаха, която успяла да се сдобие по измамен начин с над 58 декара чужди земи, ще трябва да си плати за стореното. 57-годишната пенсионерка по болест Мехат В. бе осъдена на първа инстанция от Русенския окръжен съд на 3 години условно с 5 години изпитателен срок, 10 000 лева глоба, както и да плати на държавата 46 800 лева - толкова, колкото струват имотите, с които е прала пари. Обвинен за отмъкването на земи, които не му се полагат, бе и бившият свекър на Мехат - 75-годишният Сали К. Той обаче бе оправдан за това, че й е помагал в престъпленията и благодарение на неговите действия меркантилната дама е успяла да докопа земите. Присъдата най-вероятно ще бъде оспорена.
Според обвинението Мехат убедила тогавашния си любим и баща му да уговорят съседи, които да кажат пред нотариус, че от над 10 години ползват три ниви с площ от общо 58.2 декара. А всъщност земите били притежание на над 13 наследници. Така бащата Сали се срещнал с комшиите си и те се съгласили да му направят тази услуга, макар реално да не знаели какви имоти в Глоджево притежава семейството. Тримата обработени свидетели убедително обяснили пред нотариус през юни 2012 година, че земите са на Мехат и тя ги ползва от край време. Така снахата се сдобила на нейно име с нотариален акт за двата имота от общо 26 декара. За благодарност, тя, мъжът й и свекър й завели тримата услужливи съседи на обяд и ги предупредили, че ще ги потърсят да станат пак свидетели. Междувременно след няколко дена Мехат продала нивите на Зюлфие А. за 18 200 лева. 
Няколко седмици по-късно Сали К. отново уговорил комшиите си и под претекст, че синът и снаха му щели да заминават за Холандия, трябвало бързо да се прехвърлят земите. Съседите били готови за втора порция приятелска услуга и се съгласили да лъжесвидетелстват пред нотариуса. Така, само по свидетелски показания, Сали се сдобил с 32.2 декара ниви по давност. Веднага след това снаха му продала на себе си и тази земя за 4261 лева, тъй като имала пълномощно да се разпорежда с имотите на свекъра си.
След края на стопанската година обаче останалите реални наследници били сюрпризирани, че не могат да получават повече полагащата им се рента, тъй като земите били прехвърлени. Така в Глоджево се разчуло за измамната схема и свидетелите се уплашили. Отишли пред местния полицейски инспектор и разказали каква са я надробили. Освен това депозирали и декларации, че се отказват от показанията пред нотариуса. Това обаче не ги отърва от изправяне пред съда и носене на наказателна отговорност.
По случая впрочем тече и друго дело - за лъжесвидетелстването пред нотариус. На първа инстанция всичките шестима, замесени в схемата, вече чуха присъди. Мехат и мъжът й, както и свекърът Сали отнесоха по една година условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Те обаче бяха оправдани по обвинението, че са участвали в документна измама. Приятелите, които услужливо лъгали, пък се сдобиха с половин година условни наказания. Присъдите не са влезли в сила и вероятно също ще бъдат обжалвани.