Двама украински моряци паднали в Дунав от борда на речно-морския кораб „Лимба“, но след светкавична реакция на екипажа на катера на Гранична полиция са спасени от измръзване и удавяне.
Инцидентът станал в сряда около полунощ на котвената стояка под хотел „Рига“, където украинската самоходка изчаквала да съмне, за да разтовари трюмовете си. Екипажите, които плават по море, са снабдени с хидроизолационни костюми и 19-годишен моряк от „Лимба“ облякъл един от тях, за да може колегата му на 20 години да го снима. Докато позира обаче, младокът се спънал в капака на единия трюм и полетял зад борда. Приятелят му, който бил само по фланела, грабнал спасителен пояс и скочил да спасява колегата си, но силното течение го повлякло по фартера и той се отдалечил за минути. Облеченият с хидрокостюм моряк успял да доплува до нашия бряг и да се хване за храстите, след което започнал да вика за помощ.
Капитанът на кораба дочул виковете, излязъл на палубата и като разбрал какво се е случило, подал сигнал за помощ по радиостанцията. Дежурният оператор в РИС-центъра приел SOS-сигнала и алармирал началника на отдел „Аварийна спасителна дейност по Дунав“ към Морска администрация капитан вътрешни водни пътища Камен Иванов. Той веднага се обадил в Гранична полиция и за голям късмет нейният катер бил в района на зимовника на АППД. За броени минути корабчето стигнало до добралия се до брега моряк и го извадил на борда, а той насочил спасителите си да търсят понесения от течението негов приятел. Той също бил настигнат и изваден от ледената вода. 
Екипажът на граничния катер веднага започнал борба за спасяване на двамата моряци. Скоро на брега пристигнала и линейка на Спешна помощ, която откарва двете момчета в Спешно приемно отделение в болницата. След оказване на медицинска помощ те били върнати на кораба, който вече е акостирал на понтон №2.
Информацията вчера бе потвърдена от директора на дирекция „Речен контрол“ към Морска администрация капитан вътрешни водни пътища Иван Жеков. Той обаче обясни, че операцията по изваждане на двамата моряци е протекла само за около 30 минути благодарение на бързата реакция на екипажа на граничния катер. Работещи по случая пък подчертаха, че такъв благороден жест от страна на кап. Камен Иванов му прави чест, защото е можело просто да се направи на разсеян и да не си нарушава спокойствието през нощта. Този отдел за аварийна спасителна дейност е абсолютно нов и в момента се изготвя инструкция за съвместни действия между него и МВР.