В официално писмо до Карловския общински съвет генералният консул на Република Турция в Пловдив е поискал незабавно анулиране или оттегляне на декларацията в памет на жертвите на турския геноцид по време на Илинденското въстание и Балканските войни. Писмото е получено при председателя на Карловския парламент Стойо Карагенски и е подписано от Шенер Джебеджи, генерален консул на Турция в Пловдив, съобщава „Марица”.
В края на писмото си той настоява за “незабавно анулиране или оттегляне на тази едностранна, неоснователна, неправа и ясно неприемлива декларация”. Г-н Шенер Джебеджи заявява, че отношението на карловските съветници към тази тема ще бъде определящо относно връзките на Турция с общината. Той допълва, че очаква чувствителност по повдигнатата тема.

Пълният текст на писмото ще бъде прочетено за първи път за заседанието на Карловския общински съвет утре. В същото време стана ясно, че седмица след приемаме на декларацията на Карловския общинския съвет в памет на жертвите на Илинденското въстание и Балканските войни, същата декларация вече е приета в Общинския съвет в Стрелча.

С председателя на Карловския общински съвет Стойо Карагенски вече са разговаряли колегите му от Стара Загора и Смолян, където се очаква също да бъде приета декларация. Чрез националното сдружение на общините тази декларация ще бъде разпространена до всички общини. "Личното ми усещане е, че тя ще бъде приета от десетки общински съвети", твърди Карагенски.