Русенската театрална публика ще може да види още веднъж през декември две от трите нови премиерни спектакъла, с които е белязано началото на новия артистичен сезон в драматичен театър „Сава Огнянов“. Към тях се добавя и още едно ново представление - на 6 декември, в неделя, от 11 ч на сцената на камерна зала „Слави Шкаров“ ще бъде показан авторският спектакъл за деца на Орлин Дяков „Приказка от грешки“. 
На 7 декември от 19 ч на Голяма сцена зрителите ще видят „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир, сценичният вариант и постановката са на младия режисьор Петър Денчев, който гостува за втори път в Русе след впечатляващата „Медея“. Другата премиера за сезона - „Бяло върху бяло“ на Майя Праматарова, изградена върху инвенции и 
асоциативна образност и ритмика от поезията 
на голямата американска поетеса Емили Дикинсън, ще бъде показана на 9 декември, в сряда. Тя се играе в малката театрална зала, наречена на името на Константин Димчев, а в спектакъла, който е постановка на гост режисьора Венцислав Асенов, публиката ще види актрисите Мариана Крумова и Лидия Стефанова. 
Между двата спектакъла, на 8 декември, на Голямата сцена ще бъде показано друго представление, което неизменно жъне адмирации от премиерата си през миналия театрален сезон. Става дума за „Шибил“ - постановка, в която равностойно си партнират театрална драматургия и професионална фолклорна хореография. Драматизацията на добре познатия и обичан от българските читатели разказ на Йордан Йовков е драматизиран от Орлин Дяков, който е и режисьор на спектакъла. Хореограф-постановчик е Богдан Донев, който е привлякъл за каузата момичета и момчета от своя Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, като освен това прави от драматичните актьори също нелоши танцьори. 
Третата премиера, за която русенци все още говорят, само преди дни пожъна успех на софийска сцена. Става дума за „Сирано дьо Бержерак“ в постановка на известната столична режисьорка Бина Харалампиева с Герасим Георгиев-Геро в главната роля. 
Представлението гостува на сцената на театър „Българска армия“
всички билети бяха продадени, а в залата присъстваха много театрали и зрители. След края на представлението аплодисментите не стихваха дълго, а русенският театър получи висока оценка за избора на пиесата, за интригуващия сценичен прочит от режисьорката и за ансамбловостта в играта на артистите, съобщиха от ДТ „Сава Огнянов“. Високо бе оценено и изпълнението на главния изпълнител Герасим Георгиев-Геро. Театърът кандидатства с този спектакъл за номинация за наградите „Икар“ и „Аскеер“. Поради големия интерес представлението ще бъде представено и на 15 февруари догодина пак на сцената на Армията. На 12 декември, събота, от 19 ч на Голямата сцена на Доходното здание ще гостува театралният колектив „Вива Арте“, който ще представи спектакъла „Опасно за живота“ по пиесата на френския драматург Пиер Шено. В главните роли русенци ще видят 
обичаните столични актьори Асен Блатечки и Невена Бозукова
Русенска опера също предлага през декември изискани удоволствия за интелектуалните сетива на русенци. На 11 декември почитателите на класиката ще се насладят на русенската версия на драматичното произведение на италианския композитор Пиетро Маскани „Селска чест“. Диригент ще бъде Найден Тодоров, който е подготвил и още една приятна изненада за меломаните - в същата вечер в същия салон на операта непосредствено след премиерата на „Селска чест“ предстои изпълнение на друга класическа творба - „Стабат Матер“ от Джоакино Росини.  
На 16 декември в 19 ч се задава друга изненада в операта - детски мюзикъл! Погледите и усмивките на младата музикална публика в града възнамерява да събере
комично-поучителната история „Скрудж“
в основата на който е едно от най-емблематичните произведения на коледната литература във Великобритания - „Коледна приказка“ на един от грандовете на литературата на Острова, Чарлз Дикенс. 
18 декември ще премине под знака на възхитителни творби на Брамс /Вариации върху тема от Хайдн/, Дебюси /Следобедът на един фавн/ и Чайковски /Шеста симфония/. Диригент в зала „Филхармония“ ще бъде вече добре познатият маестро от Швейцария Йоханес Шлефли, който води майсторски клас за диригенти. 
На 23 декември, съвсем предколедно, отново в зала „Филхармония“, ще прозвучи „Глория“ на Вивалди, която ще изпълнят за русенци оркестърът, хорът и солисти на Русенска опера, като ще се включи също и хор „Проф.Васил Арнаудов“. 
И докато всички културни институти в Русе по традиция излизат във ваканция, доста преди да са започнали коледните и новогодишните празници, операта ще остане вярна на себе си и ще поднесе още един прекрасен сюрприз на своите почитатели. На 29 декември - точно два дни преди да настъпи следващата година, балетът ще подари на русенци едно невероятно преживяване. Това ще бъде спектакълът по вълшебната история на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Лешникотрошачката“, по което руският композитор Пьотр Чайковски е написал удивителната си музика. Началото на спектакъла е в 11 часа в салона на операта.