България се нарежда на 50-о място по качество на интернет в света. Класацията се оглавява от Южна Корея. Това става ясно от класацията „Измерване на информационното общество 2015“ на Международния телекомуникационен съюз.
Рейтингът, по който се формира подредбата, се основава на комбинация от скоростта на връзка, брой постоянни интернет абонати на 100 души население и процент на домакинствата с компютър. Общата оценка, която получават страните, е между 0 и 10.
Лидерът в изследването Южна Корея има рейтинг 8,93. Основна причина за високия й резултат е голямото развитие на технологичната индустрия, широкото практикуване на електронни спортове и оцелялата култура на местните интернет кафета, в които устойчив брой хора продължават да се събират.
Ниският резултат на България, която често е била поставяна в челото на други глобални изследвания на качеството на интернет връзката, в това конкретно изследване се дължи на все още високите цени на мобилния интернет у нас. Заедно с Албания, страната ни има една от най-скъпите предплатени услуги за интернет, доставян чрез клетъчната мрежа на мобилните оператори. Ощетяващ за тази класация е и фактът, че в страната ни все още има голям брой домакинства без компютър и постоянен интернет. Хипотетична причина може да бъде и почти пълното изчезване на компютърните клубове.