Препълнена зала посрещна в Доходното здание журито на десетия клавирен конкурс за млади изпълнители „Франц Шуберт“. Директорката на Националното училище по изкуствата Мария Дуканова благодари на участниците и на членовете на журито, както и на всички спомоществователи, направили възможно провеждането на музикалната надпревара. От името на кмета Пламен Стоилов директорката на дирекция „Хуманитарни дейности“ Ирена Петрова поздрави всички и връчи букет на Дуканова. 
Сериозна част от призовете в конкурса остават в Русе. В категория „Пиано“ при най-малките първа награда спечели Георги Чиколов от Пловдив. Във втора, където първа награда не бе присъдена, третата взе русенецът Николай Димитров. В категория „Класическо пеене“ във втора възрастова група втора награда бе присъдена на русенката Илияна Хаджиева. При най-големите първа не бе присъдена, а втората получи Мария-Луиза Тошева от Берн, която взе и наградата „55“, учредена от преподаватели в НУИ по повод 55-годишния му юбилей тази година. Първа награда получи Ралица Райнова от София, която получи и правото на концерт с Русенска опера. 
При клавирните дуа в първа възрастова група трета награда взеха Максим Йорданов и Димитър Георгиев от Русе. В тяхната група други награди не бяха дадени. При най-големите призовете отпътуваха за Полша и за Германия. В раздела за камерна музика безпрекословни победители във втора възрастова група станаха русенците Димитър Димитров и Николай Желязков, които получиха първа награда. Те спечелиха също и наградата за най-добро изпълнение на произведение от Шуберт, както и наградата на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ за най-ярко представили се русенци. 
На финала Ива Чавдарова обяви извънреден приз: всички носители на първи и на специални награди печелят правото да участват в следващото, 56-о издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“.