Неразбориите с новия безкасов начин на заплащане на таксите за преминаване на Дунав мост продължават втори ден. Вчера опашката от чакащи да излязат от страната камиони се източи почти по цялата дължина на булевард „България“ и счупи всички рекорди за струпване на тежкотоварни автомобили на граничния пункт. 
Каквото зависи от нас, го правим, дори отворихме допълнително трасе с трето гише за ускоряване на процеса за преминаване на камионите, каза вчера говорителката на митницата Руслина Александрова.
Въпреки това преминаването на тировете към Румъния бе бавно, трудно и изнервящо. Някои от шофьорите не помнели ПИН кодовете на дадените им банкови карти, пластиките на други били пречупени или силно надраскани и негодни за разпознаване от електронните четци, а трети, които нямали карти, давали пари на ръка на колеги, които пък плащали таксата вместо тях. Всичко това бавело значително обработката на товарните автомобили.
50 товарни автомобила на час са заплащали пътните си такси на новите ПОС терминали през първите 30 часа от въвеждането на новата система за разплащане на Дунав мост. От вторник сутринта до вчера са обработени 1529 товарни превозни средства, от които 925 на изход. Този обем е близък до обичайния транспортен поток, посочи Александрова.
Продължаващото втори ден натрупване на тирове е изненадващо, като се има предвид, че макар да са задължителни от 1 декември, ПОС терминалите работеха през целия ноември. Успоредно с това вървеше и информационна кампания за новия начин на плащане. Въпреки всичко след отпадането на възможността да се дават пари в брой, проблемът започна да расте като жилав плевел.