Изпълнителният директор на „Автомагистрали - Черно море“ АД-Шумен, бригадир и пиян шофьор бяха признати за виновни от Русенския окръжен съд, че по непредпазливост и немарливост са причинили смъртта на техен колега. Инцидентът е станал на 31 юли 2012 година, около 15 часа, по време на строежа на магистралата от Бургас за Малко Търново. На около 1 километър от Звездец обаче асфалтополагаща машина затиснала фатално към мантинелата работника и той загинал. Причината за трудовата злополука се криела във факта, че машината била с неизправна спирачна уредба, а освен това предназначението й било променено и без разрешение тя била видоизменена в чакълорастилач.
Директорът на известната фирма бе признат за виновен, че при организирането и управлението й е допуснал незаконни трансформации на машини и не е определил длъжностно лице от дружеството, което ежедневно да извършва контролен преглед на машината и да следи техническото й състояние. Освен това е назначил на работа шофьор, който имал едва основно образование, а по закон трябва да е със завършен 12 клас. С това директорът не е осигурил задължителните здравословни и безопасни условия на труд и е допуснал да се работи с неизправна машина. За смъртоносната немарливост той чу 2 години условно наказание с 3 години изпитателен срок.
Осъден бе и самият шофьор, който не успял да спре и прегазил колегата си. Оказало се, че освен с развалена спирачка, машината имала и друга неизправност - след изключването от скорост не можела да бъде повторно включена на скорост. Освен това шофьорът работел след солидна алкохолна почерпка - с 2.20 промила алкохол в кръвта. За това той получи и най-солената присъда - 3 години условно с 5 години изпитателен срок.
Наказан бе и прекият ръководител на строителния обект, който не провел ежедневен инструктаж на своите подчинени. Вместо това възложил шофьорът да седне зад неизправната машина, която довела до смъртта на неговия колега. Той бе осъден на 2 години условно с 3 години изпитателен срок.
Впрочем разследването на инцидента е водено от Бургаската окръжна прокуратура, но тъй като част от страните са от Русе, е решено делото да се гледа в Русенския окръжен съд. Присъдите са само на първа инстанция.