Трима русенци, заразени със СПИН, са открити при изследване в Кабинета за безплатно и анонимно изследване за СПИН към Регионалната здравна инспекция от началото на годината.
Новозаболелите на възраст 29 и 30 години са установени през май и юни, когато са се изследвали след пребиваване в чужбина. Тримата нямат нищо общо помежду си, не се познават и са прихванали заразата при хомосексуални контакти.
Те са насочени за изследване в Националната лаборатория по венерически болести, където диагнозата от Русе е потвърдена. И тримата са започнали специализирано лечение в София.
Информацията е публикувана в сайта на Министерството по здравеопазване по случай Световен ден за борба срещу СПИН - 1 декември, който тази година се проведе под мотото „Нулева стигма, нулева дискриминация“.
АнтиСПИН кампанията в града стартира следобед в Мол Русе, където екип от Кабинета за безплатно и анонимно изследване за СПИН проведе открита акция. Изследвания за коварната болест бяха направени на около 50 русенци, като сред тях не бяха открити серопозитивни. Партньори на РЗИ в кампанията бяха Община Русе, участници от клуб „Домино“ към сдружение „Динамика“ и доброволци от БЧК. Те подаряваха презервативи на посетителите в мола, а консултантът по темата д-р Димитър Лазаров, който е специалист по кожни и венерически болести и главен експерт в РЗИ, отговаряше на въпроси на заинтересовани русенци.