Конкурс за „Топ шивач на България 2015“ ще тече този месец, като до края на декември ще се отличат четирима седмични призьори, съобщиха от русенската фабрика за мъжка мода „Ричмарт“. Целта на инициативата е да се подобри имиджът на професията шивач, като работещите в модната индустрия получат заслужено признание в семейството, на работното място и в обществото.
Участниците в конкурса трябва да изпратят видеоклип с продължителност до 2 минути, в който да ушият фигура по предварително нарисуван на плат контур. За оценката ще се вземат предвид атрактивността на избраната фигура и прецизността на изпълнение. Трябва да се използва само шевна машина с прав шев с 4 бода в сантиметър (няма право да се използва бродировъчна машина или гергеф).
В конкурса могат да участват професионални шивачи, ученици и студенти от учебни заведения за мода, пенсионери бивши шивачи и любители шивачи.
 Ще бъдат връчени четири седмични награди - перални машини, които победителите ще могат да ги получат от избран от тях магазин на „Техномаркет“. 
В България се изработват облеклата на много световни модни марки. Нека да отдадем нужното внимание на хората, които стоят зад шевната машина. Модната индустрия е вторият по големина работодател след държавната администрация и в нея са заети над 150 000 души. В Италия професията шивач носи авторитет като на художниците и скулпторите и една от италианските асоциации на шивачите се казва „Асоциация на артистите-шивачи“, казаха от „Ричмарт“.