Божидар Борисов е роден на 18 май 1965 г. в Русе, но до 8 клас живее в Две могили, където завършва основното си образование. След това учи в Строителния техникум в Русе и Военното училище в Шумен, специалност „Артилерийско разузнаване“. През 1988 г. е разпределен в Троян, служи във Военно-картографския институт и работи основно по цивилната си специалност, като изготвя военно-географски материали за армията и за цивилни организации. През 2000 г. завършва Военната академия в София, става командир на поделение в София с подчинени в Пловдив и Сливен. Две години по-късно е в състава на Главния щаб на сухопътните войски. През 2004 г. заминава на мисия в Кербала като заместник-командир на Втори пехотен батальон. Когато се връща, минава през различни длъжности в сухопътни войски, докато стигне до началник на сектор „Военно географски“. През 2010 г. заминава в Афганистан, като в Кандахар работи с местните сили за сигурност, а през 2011 г. става зам.-командир на многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК. През 2012 г. Божидар Борисов се разделя по собствено желание с армията, тъй като не е съгласен със започналите реформи. След 2-3 месеца почивка, заминава на работа в Индия. Когато отново се връща в България, работи за кратко по цивилната си специалност.
От 25 октомври Божидар Борисов е кмет на Две могили, издигнат от партия „Нова алтернатива“. Той е семеен, има син и внук.


- Г-н Борисов, вие спечелихте 58% от доверието на жителите на Две могили. Какво означава за вас тази победа и трудна ли беше битката?
- Наистина процентът е сериозен, още повече за човек като мен, който никога досега не се е занимавал с политика. Предварително мислих дълго време, защото все пак човек, за да тръгне да се занимава с нещо, трябва да има и опит. Знаете, че армията и войната са продължение на политиката, но с други средства, и опитът, който имам от армията, както и от участието ми в мисии, особено след като станахме член на НАТО, не е никак малък. Този опит ми дава много за работата, която в момента върша. За мен е много важен екипът, тъй като в армията командирът винаги е обграден с екип. Предложението да се захвана с политика дойде от хора, а не от партия, и това беше една от причините, заради които се съгласих. Ако беше дошло от партия, може би нямаше да приема.

- Кой всъщност ви предложи да се захванете с политика?
- Предложиха ми мои приятели от детството. С тях сме били заедно от първи клас. Когато дойде предложението, им казах, че трябва да се направи екип, като исках той да бъде от личности, които не са участвали в политиката. Всичко ново става с нови хора. Като офицер винаги съм разчитал на екипа си и на хора от различни специалности. В армията са разузнавачи, топографи, логистици, а в политиката са професии, свързани с обществения живот - медицина, земеделие, животновъдство, и по този начин тръгнахме да си изграждаме екип. Същите хора ги записах и като кандидати за общински съветници, тъй като считам, че там трябва да има специалисти в различни области. 
Аз бях непознат за Две могили, а да не говорим за селата, тъй като преди 35 години съм напуснал града. След като видях екипа, който се събра, с удоволствие тръгнах да се занимавам с това. Видях, че има много свестни хора, които са останали и предпочели да живеят в България. Това ми помогна да взема бързо решението.

- Казахте, че в Две могили не са ви познавали, как успяхте да ги убедите да гласуват за вас?
- Започнахме директни срещи, направихме си графици, заехме училищата и започнахме да ходим по всички села. В началото идваха малко хора, но след всяка моя среща те се увеличаваха. Явно, че разговорите на място стигаха до все повече. Може би съм малко по-различен от другите политици, защото не обещавах много работи, но им разкривах действителността през моите очи, казвах им върху какво трябва да се работи като приоритети, ако ми гласуват доверие. Не им обещавах работни места, защото на всеки е ясно, че това няма как да стане. Общината не е предвидена да създава работни места, а да обслужва населението. В резултат дойде момент, в който те сами започнаха да ме търсят, а не аз тях. Правихме срещи и по махалите в Две могили, срещахме се с хора от различни етнически групи и може би това ми помогна.

- Какви са вашите приоритети през следващите 4 години?
- Винаги съм поставял на първо място образованието. Когато бях в Ирак, една от дейностите на нашия контингент беше възстановяване на инфраструктурата на провинция Кербала. Тя е колкото Русенска и Разградска област с население около 4-5 млн. и средствата, които се отпускат по линия на гражданско-военното сътрудничество, бяха до 3 млн. долара. Интересното е, че в тези населени места няма пътища, няма водопроводи, няма нормални условия за живот, но след срещи с кметове, шейхове в цялата зона, на първо място те искаха да се възстановят училищата. Там бяха разбрали, че децата и образованието са най-важното нещо, че с умни хора може да направиш много неща. Така че и сега първият ми приоритет е образованието - подобряване на сградния фонд и условията за обучение. Трябва по някакъв начин да се повиши качеството на образованието. Общинска администрация не може да дава финанси за заплати на учителския състав, но може да мотивираме дадени преподаватели, които виждаме, че наистина работят добре с децата, чрез награди, поздравителни адреси.
Като второ направление поставям туризма. Оказва се, че община Две могили няма никакви приходи освен данъците. Имаме много интересни места като пещерата Орлова чука, селата Широково, Каран Върбовка, Баниска и идеята ми е през следващите четири години със заделянето на общински средства и по европейски програми част от тези обекти да бъдат приведени във вид, в който могат да носят някакви средства. Пътят, който води към пещерата, е много стар, самото изграждане на нов път е непосилно за Общината, но съм дал указания на главния инженер да ми представи какви финансови средства са необходими поне за изграждането на един паркинг за автобуси, за закърпването на целия път, за почистването му отстрани, за да може догодина да осигурим някакъв нормален достъп на туристи. Също така съм му дал указания да ми направи проект за пътя, тъй като се оказа, че ще трябват около 1 млн. лв. за изграждането на хубав път. Идеята ми е поне да имам някакъв предварителен проект и колко финансови средства са необходими, за да може да участваме по програми. 
Обявили сме и конкурс за кметски наместници на Пепелина и Широково. Идеята ми е тези хора да са млади, да владеят английски език и да имат компютърна грамотност, за да може кметският наместник, освен за битовите въпроси, да отговаря и за Орлова чука - да се правят снимки, да се изследва цялата зона, а като дойдат чужденци, да им обясни и разкаже за пещерата и по този начин да започнат да се популяризират тези места. Същата ми е идеята и за Широково, макар че там ме атакуваха с подписка да се сложи определен човек. В предизборната ми платформа беше залегнало развитието на туризма, а с човека, който ми предлагат, това няма как да се случи.
Като трети приоритет поставям европейските проекти, за които всеки говори.

- В тази връзка има ли проекти, които няма да приключат в срок и какво наследство заварихте от предшественика си?
- Все още чакам от предшественика ми да ми предостави информация какво има и на какво да стъпя. Сроковете са наистина много кратки. До март-април ние трябва да сме готови с проектите, за да можем да кандидатстваме за финансиране, и съм притеснен от този факт. 
Знам от по-предишния мой предшественик, че има някакви проекти, но не съм стигнал до тях, тъй като съм от няколко седмици на служба. Първо искам да въведа в ред общинската администрация като структура, работа, имам виждане как тя трябва да работи. Извършват се проверки и задължително ще искам пълна ревизия на Общината. 

- Кои са най-големите проблеми в община Две могили?
- Голям проблем ни е сметището. В деня, в който беше церемонията за встъпването ми в длъжност, от РИОСВ бяха изпратени да дават предписания за сметището, което, по мое мнение, не е пипвано от 3-4 месеца, а отпадъците бяха стигнали до главния път. Техниката на общинското дружество е счупена и не е в движение. Наел съм под наем верижни трактори, за да приведем сметището в ред, иначе следват санкции, и то персонално за мен. Проблемът с това сметище, мисля, че ще се задълбочи. Община Две могили участва в едно общо сдружение от 6 общини, за да се използва депото в Бяла. Сроковете вече са изпуснати, трябвало е да има готовност до 30 октомври, но по различни причини е изградена само една клетка и депото не е готово.
Затова и най-наболелите проблеми на общината са свързани със сметта и чистотата на населените места. Притиснати сме от срокове, а идва и зима. Техниката за снегопочистване се оказа, че е без регистрации. 

- Какво беше първото нещо, което направихте, след като встъпихте в длъжност?
- Срещнах се с общинските служители, за да им обясня, че всичко ще бъде наред. В предизборната кампания се използват най-различни похвати от страна на опонентите, като имаше слухове за чистки, за списъци, както и че съм бил много страшен. Казах им, че съм диалогичен човек и ще мотивирам всички, които работят. Кой е гласувал за мен, кой от коя партия е, кой каква религия изповядва, за мен няма значние - важни са качествата на човека.

- На кого ще разчитате в Общинския съвет?
- На всички. В Общинския съвет на Две могили има 17 общински съветници от седем партии, така че парламентът е много разноцветен. Аз се явих от листата на „Нова алтернатива“. Спряхме се на тази партия, тъй като лидерът й е бившият министър на отбраната Николай Цонев, с когото се познавам. За мен няма значение нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС, има значение кой иска да работи за община Две могили. С политическите сили се разбрахме докладните записки от страна на Общината да минават на предварително обсъждане, да се казват забележките, за да се вижда, че няма да се лобира за интересите на един или друг, или за дадена партия.