Всеки втори германски гражданин не желае Ангела Меркел да бъде канцлер. 48% от запитаните в последното проучване на социологичесикя институт „Емнид” са заявили, че няма да подкрепят Меркел, ако тя се кандидатира отново през 2017 година.
Сривът за подкрепата на Ангела Меркел е драстичен. Само 44% от германците смятат, че тя трябва да се кандидатира отново. Подкрепа Меркел има предимно сред жените – 46%, и в Източна Германия – 55% от запитаните в тези две групи си я представят канцлер с четвърти мандат.
Силна подкрепа все още канцлерът има в собствената си партия въпреки противоречията вътре в нея по отношение на бежанската политика. 87% от християндемократите ще подкрепят четвърти мандат на Меркел, само 12 на сто са против.
По отношение на бежанската политика Меркел губи подкрепа и сред населението. 47 процента от съгражданите й не са съгласни с нея, само 40% я подкрепят. 52% от германците са притеснени за бъдещето на страната заради наплива от бежанци. 48 на сто смятат, че прирастът от хора от Близкия изток ще се отрази на страната им негативно.