Заради неработещ апарат на новата електронна система в автобусна линия 11 пътник трябваше да си купи билет, въпреки че има заредена с 10 лева електронна карта, или да слезе от автобуса. За неприятната ситуация разказа Станимир Стоянов, който бе възмутен, че два дни след официалния старт на системата, тя не работи. 
В четвъртък Станимир си взел безименна карта от Центъра за контрол и управление и я заредил с 10 лева. Твърди, че изрично попитал служителката в центъра дали вече може да я ползва в автобусите, и получил положителен отговор. Жената му обяснила само, че тролеите все още не са напълно оборудвани и не е възможно да се правят прекачвания. 
На следващата сутрин съпругата на Станимир взела картата и се качила в автобус №11, за да отиде на работа. Апаратът за самотаксуване обаче не работел и кондукторката й обяснила, че картите ще се използват от 1 декември. Не поискала жената да си плати за билетче, тъй като вината за неработещите машини не била нейна. Уведомен за проблема, Станимир веднага се обадил в Центъра за контрол и управление, като оттам го уверили, че сиситемата работи, но въпреки това ще бъдат взети своевременни мерки. 
На връщане от работа съпругата му отново се качила в 11 линия, но в друг автобус, с номер Р 9490. Там апаратът за самотаксуване работел, но пък опцията за издаване на билет била блокирана. Въпреки че апаратът показал, че в картата има 10 лева, кондукторът поискал жената да си купи билет и също заявил, че електронните карти ще се използват от 1 декември. Станала разправия, кондукторът отказал да се представи, бил без униформа и бадж, и се наложило съпругата на Станимир да слезе на следващата спирка в Индустриалната зона, откъдето той я прибрал с автомобила си.
„Веднага посетихме Центъра за контрол и управление, откъдето ми заявиха: „Преди около два часа от фирмата, поддържаща системата, ни казаха, че временно не работи“, при което аз попитах защо, след като при издаването на картата така категорично потвърдиха, че същата може да се използва, се налага сега да се заплаща отново билет. Служителката отговори: „Може след два часа да се обадят и да кажат, че на 10.12.2015 г. проблемът ще бъде отстранен“, разказа Станимир.
Жалба за случая той е изпратил до кмета Пламен Стоилов и до неговия заместник Димитър Наков. С нея той търси отговори и на няколко въпроса: защо след демонстрацията на 23 септември, че автобусите са оборудвани, два месеца по-късно системата не работи и защо кондукторите свалят от автобуса пътници, които са си предплатили за пътуването, но заради проблем в техниката не могат да се самотаксуват.
Потърсен за коментар, кметът Пламен Стоилов каза, че все още не е запознат с жалбата, но когато има проблем, гражданите трябва да се обръщат към общината, а не към медиите.
А по време на публичното обсъждане на бюджета за догодина в петък вечерта зам.-кметът Димитър Наков потвърди, че електронното таксуване започва от 1 декември.