Войната срещу фотоволтаиците, която управляващите от всички цветове водят през последните 3-4 години, вече взема първи жертви в Русе. Съдия-изпълнител обяви търг за поземлен имот и 7 сгради собственост на „Зита Русе“, която пусна в експлоатация една от първите соларни централи в региона. Продажбата се налага заради запори от съда, наложени по искане на Българо-американска кредитна банка. Именно тя финансира преди 7-8 години изграждането на фотоволтаичната централа. За това време първоначалният заем от 700 000 евро не само че не е намалял, а е нараснал, тъй като приходите от продажба на ток от централата не покриват дори лихвите. 
Сега недвижимите имоти на фирмата са на тезгяха, като исканата цена за тях е над 3,9 млн. лева.
„Зита Солар“ изгради фотоволтаичната си централа още в далечната 2008 г. Тогава този бизнес бе на гребена на вълната, всички говореха как трябва да строим повече зелени енергийни мощности и държавата обещаваше огромни стимули и гарантирани високи цени. Само след няколко години обаче се оказа, че са построени вече твърде много ВЕИ, а сметките за преференциалните цени по тях трябва да се плащат от данъкоплатците. Които излязоха на улиците в протести срещу високите сметки за ток.
И колелото се завъртя стремително наобратно. За това че някой в държавата и институциите не си беше направил сметките, виновни излязоха предприемачите, които гонели големи печалби. Изкупните цени на тока от ВЕИ бяха намалявани няколко пъти, въведоха се нови такси, както и допълнителен 20% налог върху приходите. А по нареждане на Електросистемния оператор фотоволтаиците бяха изключвани от мрежата точно през лятото, когато могат да произвеждат най-много ток. Така се оказа, че централата работи за държавата и за банката, като взема пари и от другия бизнес на „Зита Русе“ - производството на електромагнитни вентили.
„Да правиш бизнес с държавата е много опасно нещо - подписан договор с нея, одобрен от комисията за енергийно регулиране и енергийното министерство, не означава нищо. Условията могат да се променят, когато и както тя реши, а аз не мога да направя нищо. Търсих помощ и от европейските институции, но всички ми отговориха, че това си е наша вътрешна работа и нищо не може да се направи“, заяви за „Утро“ собственикът на „Зита Русе“ Станислав Джамбазов. Сега той се надява с продажбата на поземления имот и сградите да бъдат погасени всички заеми и фирмата да излезе на чисто. Самата соларна централа все още не се продава, но и дъщерното дружество „Зита Солар“, което я експлоатира, също е запорирано. 
„Ще си купим нова сграда. Слава богу, бизнесът с вентили върви добре благодарение на продажбите в Беларус и Русия. Възможно е да изместя и целия бизнес в Беларус, след като уредим нещата тук, отдавна работим по тази идея“, каза Джамбазов.