Светлините на коледната елха на центъра ще бъдат запалени на 2 декември от 17 часа, съобщи вчера на пресконференция по повод Коледно-новогодишния фестивал на Община Русе зам.-кметът Иван Григоров. Тогава ще бъде открит и фестивалът с богата програма с участието на деца от Общинския детски център за култура и изкуство, балета на операта, актьори от драматичния театър и талантливата Габриела Йорданова, която представи България на Детска Евровизия. 
Следващото събитие в календара на фестивала е в три поредни седмици - на 5, 12 и 19 декември в библиотека „Л. Каравелов“ ще има четене на коледни приказки от 10.30 часа и прожекции на детски приказки и коледни филми от 11 ч. Общинският младежки дом традиционно ще изнесе концерт на 10 декември в Доходното здание от 18 часа, а на следващия ден е концертът на фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“. 
Шестото издание на „София филм фест“ в Русе започва на 11 декември с филмите „Съдилището“ от 18.30 ч и „Два дни и една нощ“ от 21 ч. На следващия ден ще бъдат прожекциите на филмите „Чудесата“ от 16 ч, „Раната“ от 18 ч и „Диви истории“ от 20.30 ч. На 13 декември русенци ще могат да гледат „Водачът“ от 18 ч, „Солта на земята“ от 18.15 ч и „Левиатан“ в 20.30 ч. Всички прожекции са със свободен вход и ще бъдат в зала „Европа“ на Доходното здание. 
Традиционното коледно надиграване с богата концертна и конкурсна програма с участието на танцови състави и клубове за народни танци от Русе е на 12 декември в зала „Дунав“ от 17:30 часа. 
Едно от най-очакваните и атрактивни събития е второто издание на международния фестивал на ледените скулптури „Русе айс фест 2015“, който се открива на 16 декември. Два дни по-рано пък ще започне изграждането на леден бар, а в тазгодишното издание ще вземат участие представители на 8 държави - Франция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Русия, Украйна и България. То ще е два пъти по-голямо като мащаб, тъй като ще има 130 блока лед, а миналата година бяха 60. Темата на състезанието е „Русе в мечти от лед“. 
На 15 декември в Доходното здание от 18.30 часа е концертът на Биг Бенд Русе, а на следващия ден от 17 часа също в Доходното здание е коледният концерт за ученици, а от 18.30 ч в зала „Европа“ е концертът на Детско-младежки хор „Св.Георги Победоносец“ и хор „Звъника“ от Плевен. На 17 декември от 18 ч също в зала „Европа“ е концертът на вокална група „Приста“. 
Традиционният празничен концерт-спектакъл „В очакване на Дядо Коледа“ е на 19 декември от 11 часа в Доходното здание, а от 18 часа детско-девически хор „Дунавски вълни“ ще изпълни коледни песни от цял свят. На 22 декември от 18 ч ще има концерт на „Хоби певци“, които пеят като хор и са много интересни гласове. На следващия ден на площада пред „Хепи“ ще се проведе традиционното коледуване „Коледо, ле!“ с коледарски групи от региона.
На 31 декември от 23 ч Общината кани русенци да посрещнат заедно новата 2016 години, като за доброто настроение ще се погрижат Лора Караджова и оркестърът и солистите на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.