Поне 480 лева на година може да спестим, ако караме на газ, а не на бензин. Сметката важи, ако изминаваме едва 20 км на ден и то само в работни дни.
Един от най-разпространените митове за шофирането на газ е, че спестяваме, само ако караме много километри ежедневно. Според анализ на производителя на газови системи Reagas това не е съвсем вярно.
Реално ако шофирате едва по 20 км на ден, за 20 работни дни в месеца изминавате 400 км. Когато използвате бензин, при разход на автомобила 10 л на 100 км, при цена на бензина 2.00 лв. на литър, това ще струва 20 лв. за 100 км или за 400 км на месец - 80 лв.
За същото разстояние, ако карате на газ, при цена на пропан-бутана 0.90 лв. на литър, и разход 11 л. на 100 км, ще платите по-малко от 10 лв. на 100 км или 40 лв. за цял месец. Спестявате минимум по 40 лв месечно от това, че карате на газ.
Ако използвате автомобила си и през уикенда и през отпуската, спестената сума ще нарасне. За една година спестявате от гориво поне 480 лв., колкото е цената на газовата уредба.
Ето още някои от най-разпространените митове за газовите системи за автомобили, които опровергават от Reagas.
Мит: Само старите коли карат на газ.
Реалност: При използването на газ се отделят по-малко обработени газове и околната среда се замърсява по-малко в сравнение с бензина. Заради ниските вредни емисии, много от новите модели на водещи марки автомобили излизат от заводите с вградени газови уредби, а резервоарите за бензин са поставени в колата само за резервни, поради което са и много малки като обем.
Мит: Газовите уредби не са безопасни.
Реалност: Газовата система минава годишен технически преглед и е много по-обезопасена от бензиновата. В газовия резервоар има мултиклапан с 3 нива на защита: първо - устройство, което спира притока на газ към двигателя; второ - стоп клапан, който се задейства, когато налягането се покачи над определено ниво; трето - клапан, който спира пълненето на резервоара на 80%, тъй като при повишаване на температурата газта се разширява и затова са необходими 20% аванс. При удар всички клапани се затварят и газта не преминава към двигателя. Също така има механизъм, чрез който при удар газовата бутилка излита от купето на автомобила.
Мит: Газът разваля двигателя.
Реалност: Как газът влияе на двигателя зависи от това какво е съотношението пропан-бутан. В България пропорцията пропан-бутан е 70% към 30%, което е безвредно за двигателя.