Рекордните 27 000 лева върнаха на баба Елена телефонните измамници от Ветово Атанас Атанасов по прякор Стамат и Димо Димов. На последното съдебно заседание вчера те изплатиха 13 000 лева - финалния трети транш на подлъганата пенсионерка, след което направиха пълни самопризнания за измамата и сключиха споразумение с прокуратурата за присъдите си. А така си осигуриха и по-леки наказания.
Случаят със солидния удар на двамата роднини е от 14 октомври 2014 година. Така година и 1 месец след рекордната измама 26-годишният Димо се договори доброволно на присъда от 1 година и 10 месеца затвор, от която излежал повече от половината. 31-годишният осъждан 9 пъти Атанас, който живее със сестрата на Димо, пък се сдоби с наказание от 2 години и 11 месеца затвор. Впрочем той докрай оспорваше да има каквото и да е участие в измамната схема и подробно обясни как Димо е виновен. Неговата вина била само, че използвал телефона, с който Димо вършил измамата, за да се уговори с познати за пазаруване в „Кауфланд“. Тази защитна версия обаче светкавично бе заменена и двамата измамници направиха самопризнания и се сдобиха с окончателни присъди. Адвокатите им подчертаха, че най-важното е, че е задоволен интересът на измамената и двамата са й се издължили. А действително подобен развой рядко се среща покрай телефонните измами, тъй като повечето извършители остават неразкрити, а дори и да стигнат до съд, получават присъди, но не винаги връщат отмъкнатите с хитрост спестявания.
Както „Утро“ писа, болната и трудноподвижна жена, която след измамата е с още по-разклатено здраве, била държана около 4 часа на телефона. От слушалката пенсионерката чула, че дъщеря й Петранка е паднала и си е счупила много лошо крака, а за операцията трябва да се купят златни пирони. Баба Елена се хванала лесно на въдицата не само заради доверчивостта си, но защото дъщеря й действително имала проблеми с краката и дори й били сменяни стави в София. Затова щом чула, че трябват пари за здравето й, веднага се сетила, че Петранка била изтеглила пари от КТБ покрай кризата с банката. Въобще не ги преброила, тъй като мнимият лекар казал, че ще вземе колкото трябват за лечението, а другите ще ги върне като ресто. Така се оказало, че с наивността си бабата харизала 27 000 лева, които били спестени за апартамент на малкия й внук. Санитарят, който трябвало да вземе парите от дома на пенсионерката, извадил чутовен късмет, тъй като грабнал чантата с пачките, минути преди дъщеря й и зет й да се приберат вкъщи след работа. А след като Петранка влязла жива и здрава у дома си, баба Елена била сащисана и загубила ума и дума, тъй като изобщо не подозирала, че може да е попаднала в капан и очаквала дъщеря й да лежи в тежко състояние в болницата.  
Впрочем Атанас и Димо са от известен род. Жената на Атанас е сестрата на Димо - Керанка. Брат на Атанас пък е Росен, който заедно с Керанка беше описан в репортажа на бТВ за телефонните измами във Ветово. Тогава двамата стигнаха до съд, след като налетяха с юмруци и обиди на репортера и оператора, а Росен дори полежа в затвора за скандалното си поведение.