Заради няколко последователни ВиК аварии къщи на ул. „Згориград“ в кв. „Родина“ са се разцепили и изкривили, основите им са подкопани от влязлата вода, а пукнатините по тях се увеличават с по 1 см всеки ден. От няколко седмици щетите се увеличават, къщите се рушат непрекъснато, а някои от тях вече са негодни за обитаване. Част от собствениците пък живеят в страх дали ще има къде да прекарат зимата.              
Живеещи в района се оплакаха, че вратите и прозорците са улегнали и не се отварят, като в една от къщите дори се е наложило жена да си махне ламината, за да може да излезе. В друга пък таванът е увиснал застрашително и всеки момент къщата може да се срути.
Хората са в безизходица, тъй като нямат при кого да се настанят. Някои от тях са правили ремонт през лятото, а сега домовете им приличат на развалини. В една от къщите огромните дупки са запушени с парцали и асфалт, трегерите са напукани и самата сграда има отклонение от 10 см. 
Друго семейство пък се е принудило да запълни с пяна основите на цялата къща, но това е временно решение, тъй като в мазата им пукнатините са с дълбочина над 60 см. Хората са купили три греди, за да укрепят плочата, която уляга, но гредите също вече поддават.
Според живеещите в района трябва да се намерят жилища, където собствениците на къщи да бъдат настанени временно. 
„След получаване на жалбите, веднага направихме предварителен оглед, за да видим какви са щетите, и веднага информирахме застрахователно дружество „Армеец“, с което имаме сключен договор за щети на трети лица. Те ще изпратят вещи лица, които да опишат щетите, за се пристъпи към по-нататашни действия. Успоредно с това веднага предприехме подмяна на авариралия участък с дължина над 200 метра“. Това обясни ръководителят на производствено-техническия отдел във ВиК Русе инж. Николай Нинов, като допълни, че от дружеството са сигурни, че в този участък няма да има повече аварии. 
Все още обаче не е ясно кога застрахователната компания ще се произнесе по казуса и какви ще бъдат обезщетенията. Живеещите в района настояват да разберат дали къщите са обитаеми, или трябва да се съборят, какви укрепвания ще трябва да се правят и кой ще плати за това. Хората са притеснени, че има реална опасност къщите им да се срутят и да останат на улицата през зимата.