46 служители на тролейбусната фирма „ЕГГЕД Русе“ ще бъдат съкратени след 28 ноември, като причината за масовото освобождаване е въведената нова електронна система на градския транспорт. Другото масово освобождаване от работа в Русе е на 36 служители на веригата „Пени маркет“, което ще започне след 30 ноември. Това каза на пресконференция вчера директорът на Бюрото по труда Румен Януаров. 
Той посочи, че обявените свободни работни места в община Русе за октомври са 636, което е с 37 повече в сравнение със септември. Най-много работни места има в преработващата индустрия - 384, в търговията са заявени 28, в транспорта 26, а в хотелиерството и ресторантъорството има 25. Най-търсени са професиите оператор плетачно производство, оператор производство на санитарни принадлежности, зареждач, общ работник, опаковач, шивач, строителен работник, заварчик и техник поддръжка. 
438 са започнали работа през изминалия месец, като те са с 32 повече в сравнение със септември. От тях 136 са с работническа професия, 191 са специалистите, а без професия са 111. Младежите, които са постъпили на работа през октомври, са 111. 
Регистрираните безработни в община Русе са 3421 души, което е със 113 повече отколкото през септември и с 26 повече в сравнение с октомври миналата година. 
Януаров съобщи, че от днес до 10 декември ще се провеждат интервютата с младежи по програмата „Старт на кариерата“, за която в Русе са кандидатствали 62. Те ще се борят за 24 работни места, от които 16 в централните ведомства, 2 в областната администрация и по 2 работни места в общинските администрации в Русе, Сливо поле и Иваново.